2024. március 29. - Auguszta

Autópályán utazunk Európa Kulturális Fővárosába

Bókay Endre, Pécs szocialista országgyűlési képviselője biztos abban, hogy sokéves várakozás után a szerződésben foglalt időpontra megvalósul a baranyai megyeszékhely lakóinak régi vágya és 2010. március 31-től autópályán lehet eljutni Budapestről Pécsre,
2008. április 11. péntek 12:41 - Hírextra
A politikus pénteki budapesti sajtótájékoztatóján beszélt erről. Mint mondta, ha csúszna az M6-os út átadásának időpontja, súlyos milliárdokat veszítenének az építő konzorciumok, ami nagy veszteséget okozna számukra.

A részletekről szólva Bókay Endre arról beszélt, hogy az M6-os autópálya az évtized egyik legnagyobb magyarországi beruházása, költsége mintegy 500 milliárd forint. Ebből 266 milliárdba kerül a bonyolultsága miatt lassabban épülő Szekszárd és Pécs közötti 79 kilométeres szakasz, amely új technológiával készül: négy - Baranya, Gerezsd, Bátaszék, illetve Véménd névre keresztelt - alagút is épül, valamint a természetvédelmi területekre tekintettel kilenc völgyhíd.

Bókay Endre nem értett egyet azokkal, akik szerint sokkal olcsóbb lett volna megkerülni az érintett területeket. Elmondása szerint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium legutolsó számítása is azt mutatja, hogy ez az olcsóbb és rentábilisabb megoldás.

A szocialista képviselő szólt az alagutakat és völgyhidakat nem igénylő, tehát gyorsabban elkészülő Dunaújváros-Szekszárd szakaszról is, megemlítve, hogy ennek 208 milliárd forint a költségvetése.

Mint elhangzott, a beruházás nem csak azt jelenti, hogy Európa Kulturális Fővárosába autópályán juthatnak el a magyar vendégek és a külföldi turisták, hanem fejlesztéseket, beruházásokat és több munkahelyet is hoz a térségnek.

Bókay Endre bízik abban, hogy a parlament teljes konszenzussal fogadja majd el a javaslatot, amely szerint az állami beruházások összegének egy százalékát fordítanák kortárs képzőművészeti alkotások megvásárlására, illetve támogatására, ami a Dunaújváros-Szekszárd beruházásból már meg is valósul.

Utóbbi szakasz kapcsán a képviselő kitért arra, hogy jelenleg ennek közbeszerzési pályázati elbírálása folyik. Három konzorcium indult, az egyikben kulcsszerepet játszik a Strabag, akárcsak a jelenleg épülő Szekszárd-Pécs szakasz beruházásában.

A pécsi szocialista képviselő hangsúlyozta: ez a legnagyobb magyarországi PPP-beruházás, amely a gyorsan és pontosan elkészült szerződés folytán megkapta Londonban az Év üzlete elismerést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását