2024. április 19. - Emma

"Összeségében pozitív"

Összességében pozitívnak értékelte az Európai Unió felügyelő bizottsága Pécs 2010-es Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programjának eddigi előkészületeit nemrégiben elkészült jelentésében - mondta a megállapítások kapcsán az EKF főigazgatója csütörtökön Pé
2008. február 29. péntek 07:52 - Hírextra
"A grémium tagjai elégedettek voltak a prezentációnkkal. Úgy fogalmaztak, mély benyomást tett rájuk" - jegyezte meg Mészáros András, majd utalt arra, hogy a baranyai megyeszékhely delegációja még tavaly novemberben, Brüsszelben számolt be a program állásáról.
A főigazgató kitért arra: a bizottság a koherens kommunikációs stratégiát, a tervezett nagyberuházások fenntarthatóságát, valamint a kulturális stratégia elkészítését kérte számon Pécstől. Az első két kérdés időközben már megoldódott, illetve a megvalósíthatósági tanulmány válaszolt rá, a kulturális stratégia elkészítése pedig folyamatban van - mondta.

Mészáros András hozzátette, kérés volt a civil szervezetek minél intenzívebb bevonása a programba, továbbá az, hogy a rendezvénysorozatnak európai, nemzetközi dimenziói legyenek.
Úgy vélte: Pécs mellett Essen és Isztambul is kapott kritikákat, hiszen náluk is találtak hiányosságokat, ami azért van, mert "ők is küzdenek a maguk strukturális nehézségeivel".
A csütörtökön nyilvánosságra került dokumentum szövege szerint "nagyon sok területen sikerült előrelépést elérni" a 2006-os kiválasztás óta, de szükség van a tervek részletesebb kidolgozására, a pénzügyi fedezet garantálására, valamint arra, hogy a program irányításában kulcsszerepet játszók csoportja huzamosan stabil maradjon.

A felügyelő bizottságot annak érdekében hozták létre, hogy nyomon kövesse a három 2010-es európai kulturális főváros - Essen, Isztambul és Pécs - felkészülését. Hét tagját az EU központi intézményei jelölték ki. A bizottság előtt minden kulturális fővárosnak kétszer kell beszámolnia az előkészítés menetéről: első alkalommal legalább két évvel, második alkalommal pedig legkésőbb fél évvel a rendezvények megkezdése előtt.

Az első beszámolóra novemberben került sor, és a pécsi küldöttség már akkor jelezte: Brüsszelben úgy ítélik meg, hogy rendben zajlik Pécs felkészülése a programsorozat rendezvényeire.

Mostani értékelésében a bizottság méltatta, hogy Pécs sok energiát fektet az infrastruktúra kiépítésébe. Egyben sürgette, a város és a kormány tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a folyamatba bevonja a lakosságot és a civil szférát. Ez biztosíthatja elsősorban azt, hogy 2010 után is ki lehessen használni az alakuló hálózatot - mutattak rá a szakértők.

A bizottság felhívta a figyelmet a nemzetközi kulturális tartalom, s az európai értékek és üzenetek hangsúlyozására is. Azt ajánlotta, hogy Pécs már most kapcsolódjon be az uniós kulturális programokba, például a kultúrák közti párbeszédnek szentelt idei év rendezvényeibe.
A bizottság tagjai úgy ítélték meg, hogy egyelőre nem teljesen világos a hosszú távú koncepció, és az egész terv részletesebb ismertetésre szorul.

Sürgették, hogy az állami hatóságok egyértelműen kötelezzék el magukat a terv és a kulturális szervezetek 2010 utáni finanszírozása mellett. Aggályokat jelzett a testület a program költségvetésének biztosításával kapcsolatban is.

Ami a másik két jelöltet illeti, a bizottság megállapította, hogy Essen és a vele együtt pályázó Ruhr-vidék jelenlegi programja igen széles spektrumot ölel fel, nem kellőképpen fókuszált, és hiányoznak a megvalósításhoz szükséges pénzügyi fedezetek. Isztambul esetében a bizottság szintén elismerte az előkészítésre fordított igen nagy energiát, azonban mind a menedzsment, mind pedig a tervezett programok finanszírozása területén komoly hiányosságokat, illetve megoldásra váró feladatokat lát.

A következő beszámoló 2009 közepén esedékes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását