2024. április 20. - Tivadar

Átvették megbízólevelüket a művészeti tanács tagjai

Átvették megbízólevelüket a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program művészeti tanácsának tagjai Hiller István oktatási és kulturális minisztertől pénteken a baranyai megyeszékhelyen.
2008. február 29. péntek 17:51 - Hírextra

Pénteken tartotta alakuló ülését és március elsején kezdi meg munkáját a grémium, amelynek tagja Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok ügyvezető igazgatója, Koncz Erika, a Magyar Iparművészeti Múzeum főigazgató-helyettese, Lauter Éva, a Balassi Intézet főigazgatója, Pál Zoltán Munkácsy-díjas szobrászművész, Giorgio Pressburger író, rendező és Vincze János rendező, a Pécsi Harmadik Színház igazgatója - közölte Hiller István az eseménnyel egybekötött sajtótájékoztatón.

A szakértői testület veszi át a tavaly november végén lemondott művészeti igazgató, Méhes Márton feladatait.

A miniszter beszámolt arról, hogy a testület feladata április 30-ig a végleges kulturális stratégia és programterv kidolgozása, az eddigi javaslatoknak, a Pécs városa által készített győztes pályázat megfelelő elemeinek a figyelembevételével. A koncepciót aláírás előtt Pécs és a kulturális tárca véleményezi. A tanács munkájára ezt követően is számítanak, tagjai a 2009-2010-es rendezvények minőségellenőrző és monitoring feladatait végzik.

"Teljes bizalmamról és együttműködésemről biztosítom a művészeti tanácsot. Tagjai tapasztalatukkal, életútjukkal, nemzetközi kapcsolatrendszerükkel bizonyítják: a koncepciót magas színvonalon tudják elkészíteni" - hangsúlyozta Hiller István, majd megjegyezte, hogy a kormány és személy szerint ő is mindent el fog követni, hogy ez az előkészületek, a tervezés és a megvalósítás fázisában egyaránt sikeres program legyen.

Hozzátette, minden olyan pénzeszköz az EKF rendelkezésére áll, melyből a rendezvénysorozat a várt színvonalon megvalósítható. Kérdésre válaszolva kitért arra, a kormány a közelmúltban döntött arról, hogy garanciát vállal Pécsnek az Európai Fejlesztési Banktól igényelt, a nagyberuházások önerejének finanszírozását segítő 10 milliárd forintos hitelkeret visszafizetésére.

"A panaszkodásnak legyen vége, mert a nagyon feszített munka, az együttműködés hozhat, s reményeim szerint hoz majd eredményt. (...) De ez egy nagyon kemény menet lesz, egyetlen elvesztegetni való napunk nincs. Úgy gondolom, meg lehet csinálni, s Pécs 2010-ben hangulatos, emlékezetes programsorozatra várja a látogatókat" - hangoztatta a kulturális miniszter.

Hiller István rámutatott: "2010-ben Pécs lesz Európa Kulturális Fővárosa Essennel és Isztambullal együtt, ebben senkinek nincs kétsége". Szívesen fogadja viszont, ha bármely más hazai város szeretne az lenni. Azt mondta, a felkészülést nem lehet elég korán kezdeni, de a cím elnyerésére legközelebb 2017-től nyílik lehetőség, mert azokat 2016-ig kiosztották az Európai Unió kulturális miniszterei.

A szaktárca vezetője a sajtótájékoztatón szólt arról, hogy pécsi látogatása keretében pénteken az EKF-programmal kapcsolatos megbeszélést folytat a Pécsi Tudományegyetem vezetőivel és "a program iránt elkötelezett értelmiségiekkel", valamint Páva Zsolttal, a városi közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetőjével. Utóbbi találkozót azzal indokolta, hogy az aktuálpolitikát ki kell venni a projektből, "az EKF nem piros, vagy narancssárga", a fő cél a színvonalas lebonyolítása.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását