2024. április 29. - Péter

A jóga kiegyensúlyozottá tesz

Az ősi mozgásforma a csecsemők képességeivel ajándékoz meg minket. Általa egészségesebbek és kiegyensúlyozottabbak leszünk, mint valaha.
2008. április 2. szerda 15:14 - Hírextra
Amikor a testünket és a tudatunkat harmóniába szeretnénk hozni, a legtöbben azt tanácsolják "menj el jógázni". Megjegyezzük, elhatározzuk, hogy megismerkedünk vele, de akkor még nem tudjuk, mit is rejt ez a szó. Etka Anyó, ahogyan a legtöbben ismerik, 55 évesen talált rá a különböző jóga-irányzatokra. Idén szilveszterkor lesz 90 éves, de napjainkra ismét rendelkezik azzal a rugalmassággal, mozgásképességgel, amivel egy csecsemő. És ez még csak a figyelemfelkeltés volt, a többit mesélje el ő maga.

– Engem is elkápráztatnak a keleti jógamesterek és a shaolin papok bámulatos erőt, mozgáskészséget kifejlesztő képességeik. Például fel tudnak ugrani több métert a levegőbe és ott is maradnak. Ez az az erő, mely a bolygónkat megtartja, és a testünket is, ha arra van igényünk, hogy ezt a képességet fejlesszük ki önmagunkban – magyarázza Etka Anyó.

A karate mester szétveri tenyere élével a téglát, agyonüti a bikát, a tornász hármas szaltót ugrik a levegőben. Bármilyen sportot vagy táncot tanul meg az ember, elkápráztatja közönségét, ahogyan a betanult mozgás közben a testével bánik. De amint abbahagyja a produkciót, lejön a színpadról vagy a küzdőtérről, mozdulataiból máris hiányzik az ősi, vele született keresztező-mozgás. Ez azt jelenti, hogy a szív érzőközpontjából mozdul a gerinc és körülötte a törzs is.

Saját testünket korlátozzuk

Ha ezeket az ősi mozdulatokat elhagyjuk, akkor akár tudunk róla, akár nem, mozgáskorlátozók vagyunk. A pangó vérkeringés hatására romlik a szem, őszül a haj, esetleg megindul a kopaszodás, és rossz lesz a közérzet is. Annak ellenére, hogy különleges képességeket fejlesztettünk ki önmagunkban. Pedig számunkra a különleges, ritka adottságok nem nélkülözhetetlenek.

– Az idő múlásával felismertem, hogy mi emberek is úgy jövünk a világra, hogy képesek vagyunk frissen és rugalmasan használni a testünket, ott, ahol éppen vagyunk, külön időráfordítás nélkül, mint bármely más gerinces élőlény. Ezt a felismerésemet elkezdtem oktatni. Amikor az emberek észrevették, hogy másként tanítok, mint a többi irányzat képviselői, elnevezték Etka Jóga Erőgyűjtő Módszernek. Felismertük, hogy a jóga az ember és a természet közötti kapcsolat megértése, aki elsajátítja és gyakorolja, az összes szervét a helyére tudja tenni. Őssejtként cseréli a levegőt, ahogyan a csecsemők, és frissen tartja a vérkeringését.

Az elhanyagolt, de létfontosságú gerincszakasz

Az ösztönös légcserével az emberi test úgy reagál a levegőre, mint a szivacs a vízre. Ha a szivacsot összenyomjuk, akkor kimegy belőle a víz, ha elengedjük, ismét megtelik. Az emberi test ugyanígy viselkedik levegő hatására. Ha az izmokat összehúzzuk, sejtjeink kilélegeznek, a test térfogata enyhén csökken. Amikor pedig elernyesztjük az izmokat a sejtek belélegeznek, és a test térfogata enyhén növekedik. Aki az összes sejtjét egyszerre tudja oxigénhez juttatni, elűzi a fájdalmakat, megelőzi a betegségeket és jó lesz a közérzete.
Forrás: netbulvar.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását