2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Jógával a látásért

Nemcsak szemüvegeseknek ajánlott, hanem azoknak is, akik nap mint nap a számítógépet bámulják. A szemtréning nem új keletű gyógymód. A látásjavító szemtorna 100 éves, a szemmasszázst és szemjógát pedig már ősidők óta alkalmazzák Kína, Tibet és India lakói
2008. március 17. hétfő 14:53 - Hírextra
Erre a tradícióra építette gyakorlatait dr. William Bates, módszerét pedig Meir Schneider fejlesztette tovább. A Netbulvár olvasóit pedig Bozsó Zsuzsanna szemtréner, valamint Dévényi Nóra szakértő, a jóga központ alapítója avatta be.

- A terápiában a természetes gyógymódok, szemgyakorlatok, izomjavító mozgás- és masszázs gyakorlatok javítják a szem vérellátását, a szemizom egyensúly megtartását, a szem tökéletesebb működését. A szemjógát leginkább azoknak javasoljuk, akiknek fáradt, túlerőltetett a szemük, sokat ülnek számítógép előtt, emellett stresszes életet is élnek, valamint rövid- vagy távollátással küzdenek. Egyszóval mindenkinek – meséli Bozsó Zsuzsanna.

Persze azt mindenképp hangsúlyozni kell, hogy akinek bármilyen komolyabb szembetegsége (zöldhályog, retinaleválás) van, annak elsősorban szakorvossal szükséges egyeztetni, hiszen ez inkább egyfajta öngyógyító módszer.

- Nagyon sok múlik a hozzáálláson, az elszántságon. Azt például kevesen tudják, hogy a szem állapota akár egy komoly trauma vagy depresszió esetében is romolhat. A szem testünk szerves része, ami mindenünkkel kapcsolatban van. Éppen ezért, ha a szem működése nem tökéletes, akkor a szervezet egyéb részeinek bajaira is gondolnunk kell. A táplálkozás, az életmódunk, bármilyen fizikai vagy mentális probléma előidézheti szemünk romlását.

Most már csak egy kérdés maradt: hogyan segít a jóga a szemünk erősödésében?

- A jógatechnika által jobban figyelünk a mentális és tudatos változásra. Egy öt órás tanfolyamon megtanuljuk azokat a gyakorlatokat, mozdulatokat, amelyek később önállóan végezhetők otthon, vagy akár a munkahelyen. Részletesen bemutatjuk a szemgyakorlatokat és a szemmasszázst, és elméletben is áttekintjük a szem helyes működését, illetve működési zavarait, és hogy miképpen korrigálhatjuk e módszerrel látási problémáinkat – tette hozzá Dévényi Nóra.

A szemjóga akár már pár alkalom után is eredményt hozhat, de a hatás tartóssága miatt mindig gyakorolni kell. A szakértők elárulták, hogy a leghatékonyabb pihentető módszer, amikor összedörzsöljük tenyerünket, majd csészévé formálva eltakarjuk szemünket. Könyökünket támasszuk meg, és addig tartsuk lazán magunkat, amíg csak lehet és jól esik.
Forrás: netbulvar.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását