2024. március 29. - Auguszta

Elhamvasztották a transzcendentációs meditáció atyját

Himnuszokat kántáló követői és tisztelői ezreinek gyűrűjében elhamvasztották hétfőn Maharisi Mahes jógit, aki transzcendentális meditációra tanította a nyugati világot.
2008. február 11. hétfő 22:03 - Hírextra

Az észak-indiai szent városban, Alláhábádban felállított halotti máglyát a múlt kedden elhunyt Maharisi rokonai gyújtották meg. A guru pontos életkora ismeretlen, a feltevések szerint 91 éves korában érte a békés halál a hollandiai Vlodropban, ahol élt és tanított.

A védikus temetési szertartás helyszíne fölött helikopter körözött ezernyi rózsaszirmot szórva a levegőből.

Maharisit akkor kapta szárnyára a hírnév, amikor a Beatles tagjai 1968-ban megismerkedve tanaival Indiába utaztak, hogy elsajátítsák tőle a transzcendentális meditáció technikáját.

A jógi az ősi hindu mentális gyakorlatot nevezte transzcendentális meditációnak (rövidítve TM-nek), és ezzel a nyugati világban hatalmas mozgalmat indított el, amelynek ma több mint 5 millió elkötelezett híve van. A temetésre kétezer követője utazott Indiába a világ minden tájáról.

"Kitűnő tanár volt, megnyitotta számomra az utat a teljes élet felé. Megtapasztalhattam vele a bennem rejlő örökkévalóságot és végtelenséget" - méltatta egy Idahóból érkezett tanítványa, aki közel harminc éve tanítja maga is a TM-et.

A híres guru meditációs módszerét az orvostudomány is elismerte - egy sor tanulmány bizonyította, hogy a meditáció csökkenti a stresszt, a vérnyomást és segít a koncentrálásban. Ugyanakkor sokan szkeptikusan álltak ahhoz a tanításához, hogy a csoportos meditációval hasznosítható az univerzum ereje, ezzel pedig véget lehet vetni minden konfliktusnak és az éhezésnek.

A guru örökébe lépő Maharadzsa Adhiradzs Radzsaram azonban vasárnap kifejtette, hogy ugyanezt a célt fogja követni. Szándékát a társaságában lévő 48 miniszter és rádzsa (indiai fejedelem) is támogatta.

Radzsaram bejelentett, hogy az eltávozott mester emlékére a világ 48 országában 48 iskolát vagy egyetemet létesítenek a TM és a "jógarepülés", azaz a transzcendencia legmagasabb szintjének oktatására.

Radzsaram nyilatkozatát egyik jógi társa olvasta fel, az új vezető ugyanis közölte, hogy nem beszél nyilvánosan, mert szerinte csöndben jobban lehet irányítani.

Míg Maharisi ikonikus figurává vált a nyugati féltekén, az indiaiak többsége nem ismerte.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását