2024. május 2. - Zsigmond

Rejtő a Nemzetiben

Rejtő Jenő két darabját tűzi műsorra szinte egy időben a Nemzeti Színház: A szőke ciklon április 3-án, csütörtökön angol nyelven látható, a Vesztegzár a Grand Hotelben pedig április 6-án, vasárnap kerül színre - tájékoztatta Horvátth Orsolya pr-vezető az
2008. március 31. hétfő 17:22 - Hírextra
Rejtő Jenő regénye, A szőke ciklon alapján készült a The Blonde Hurricane, amelyet csütörtökön mutat be a teátrumban a Madhouse Theatre Company. A kéttagú angol csapat, Mike Kelly és Matt Devere másodszor kapott lehetőséget Jordán Tamás leköszönő igazgatótól arra, hogy a teátrum Gobbi Hilda Színpadán saját produkciót vigyen színre.

A 2005-ben bemutatott One Set to Love a mai napig műsoron van, nem beszélve a S.Ö.R. (Shakespeare Összes Rövidítve) sikeréről; az utóbbi darab 8 éve folyamatosan telt házak előtt fut, először a Merlinben játszották, 2004 óta adják elő a Nemzeti Színházban is.

A két művész felidézte, hogy a Rejtő-regénynek létezik egy angol nyelvű kiadása, ez adta a kiindulópontot a munkához. Mike Kelly és Matt Devere törekvése az volt, hogy a színpadi változatban minél többet megtarthassanak az eredeti műből, ugyanakkor az előadás hordozza a Madhouse jellegzetességét, sajátos ír, walesi és angol humorát.

Mivel két színész játssza a történetet, sok kompromisszumot kellett kötniük a próbafolyamat során. Nem fognak teljes jelmezben játszani, csak jelzésszerű ruhákban, sokféle maszkkal, mert rengeteg szerepet kell váltogatniuk. Reményeik szerint a produkció legalább olyan energikus lesz, mint a S.Ö.R., s legalább annyira humoros, mint az eredeti Rejtő Jenő-regény.

Április 6-án, vasárnap este egy másik Rejtő-adaptációt, a Vesztegzár a Grand Hotelben című darabot mutatja be a Nemzeti Színház Béres Attila rendezésében. A regényt Hamvai Kornél írta színpadra, a dalszövegeket Varró Dániel, a zenét Darvas Benedek jegyzi.

Március 15-én nyílt próbát tartott a Nemzeti Színház, ahol a közönség nevetéséből kiderült: a darab roppant mulatságosnak ígérkezik, s ebben nagy szerepe van Varró Dániel dalszövegeinek is.

Hamvai Kornél a darab olvasópróbáján elárulta, hogy már 12 évesen eldöntötte, a regényből színpadi művet kell írnia, bár szerinte Rejtő Jenő színházi adaptációra teljesen alkalmatlan módon írta azt meg. Mint mondta, a regény színpadra állításában jelentős szerepet játszott az a vágy, hogy Molnár Piroskát és Hollósi Frigyest szerelmespárként lássa a színpadon. Az eredeti regényhez képest több szereplő nevét megváltoztatta és új szerepeket írt a darabba.

A Vesztegzárban szerepel Molnár Piroska és Hollósi Frigyes mellett Benedek Miklós, Hevér Gábor, Marton Róbert, Nagy Cili, László Zsolt, Spindler Béla, Andai Kati, s vendégként felváltva játssza Odette Defleur belga direktrisz szerepét Malek Andrea és Kovács Patrícia.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását