2024. május 5. - Györgyi

Vesztegzár a Grand Hotelben

Rejtő Jenő Vesztegzár a Grand Hotelben című regényének zenés színpadi adaptációjára készül a budapesti Nemzeti Színház. A Hamvai Kornél, Varró Dániel és Darvas Benedek által jegyzett darab nyilvános olvasópróbáját csütörtökön tartották a fővárosi Corinthi
2008. február 8. péntek 06:59 - Hírextra

A darabban, amelynek szövegét Rejtő Jenő regénye nyomán Hamvai Kornél írta, a titokzatos nyaralók által lakott jávai luxushotelben a bubópestis miatt elrendelt vesztegzár titokzatos eseményeit számos dal- és táncbetéttel mesélik el. A dalszövegeket Varró Dániel jegyzi, míg a zenét Darvas Benedek szerezte.

Hamvai Kornél felidézte, hogy már a Rejtő-mű első olvasásakor, 10-12 éves korában látta maga előtt, hogy színdarabot kell írni belőle. Ugyan az azóta eltelt 25 évvel nem tud elszámolni, mentségére szolgál, hogy rájött: Rejtő Jenő színpadi adaptációra teljesen alkalmatlan módon írta meg a Vesztegzár a Grand Hotelben című regényt - jegyezte meg a drámaíró.

Hozzátette, hogy a Nemzeti Színháztól saját maga által kigründolt felkérés után "véres gyötrelem" árán és mindent reménytelennek találva, őrjöngve, frusztrálódva próbált vicceket gyártani.

Elmesélte azt is, hogy az Ali Zongori albán trónörököst játszó Garas Dezsőnek néhány vodka után a büfében ígérte meg, hogy beleírja a darabba, majd amikor kijózanodott, már nem volt visszaút.
Az előadásban színpadra lép még - mások mellett - Hollósi Frigyes Vangold, a nyugalmazott szállítmányozó szerepében, Molnár Piroska Signora Relli, kiérdemesült primadonnaként, és Benedek Miklós is, aki Don Umberto Complimenti szállodaigazgatót, bukott királyt és hajófűtőt játssza. Malek Andreát Odette Defleur, a belga direktrisz, Trokán Pétert pedig Sedlintz egészségügyi tanácsos szerepében láthatja majd a közönség.

Béres Attila rendező elmondta: a darab nehézségét az adja, hogy nem a musicalekre jellemző egyszerű történetet, egy klasszikus "Columbo-krimit", hanem egy komoly, titokzatos cselekményt kell zenés játék formájában ábrázolni.

Hamvai Kornél szövegkönyve a dalok nélkül is tökéletesen élvezhető vígjáték, a 18-20 dal azonban még jobban összekeveri, majd megvilágosítja a cselekmény szálait - vélekedett a rendező, megjegyezve, hogy a nézők Elder felügyelővel (László Zsolt) és a szereplőkkel együtt fogják felfedezni, hogy a Grand Hotelben ki a szálak "keverője és borzolója".

"Ékszerdoboz lesz a díszlet" - mondta a rendező a Nemzeti Színház minden technikai lehetőségét csatasorba állító produkcióról, kiemelve, hogy Füzér Anni jelmeztervei "Rejtő-képregényeket megszégyenítő minőségben" készültek el.

Jordán Tamás, a Nemzeti Színház leköszönő igazgatója elmondta: a "Jordán-éra utolsó előadásában" sok jeles színész játszik, és minden előfeltétel megvan, hogy hatalmas siker legyen.
Ígéretet tett arra, hogy a darab 50., 75. és 100. előadását is megnézi, valamint virágcsokrokkal érkezik majd a 150. előadásra a nem olyan távoli jövőben.

"A jávai luxushotelben felhőtlenül nyaral a hetvenéves trónörökös, a gavallér szállítmányozó, a hajdani operaprimadonna, arisztokraták és szélhámosok, amikor felüti fejét a bubópestis. A lezárt kapuk mögött megölnek egy rejtélyes szerzetest, eltűnik egy milliókat érő füzet és a komplett bevétel. A rendőrfelügyelő ciános vermuttal a kezében pohárköszöntőre emelkedik: +Mindenki őrizze meg nyugalmát+" - ajánlja a színház a Rejtő-regényből készült zenés darabot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását