2024. május 10. - Ármin, Pálma

Egy zenélő szociológus

Lassan negyedszázada, hogy egy rákospalotai művelődési házban Zsigó Jenő vezetésével megalakult az Ando Drom Alapítvány, amelyik elsődleges feladatának a roma gyerekek közösséggé kovácsolását, kreativitásuk kibontakoztatását tűzte ki céljául, míg az Ando
2008. március 28. péntek 12:07 - Bencsik Gyula
Jenő, eddig kizárólag a romák helyzetéről, az integráció fontosságáról beszélgettem veled, a mostani az első alkalom, hogy mint zenekarvezetőt, a cigányság kultúrájáról is kérdezhetlek.

Hamarosan 25 éve, hogy megalakult az Ando Drom, egy gyerekcsoportból jött létre, csupán ketten voltunk benne felnőttek a Balogh Jancsival; ő kilencven körül kivált az Ando Dromból. A kezdeti időszakot követően, ahogy nőttek a gyerekek, egyre komolyabban vették a zenét, ambicionálták a sikert, így jutottunk el mostanra az 5. lemezig.

Eleve az volt a terved, hogy azokat a roma gyerekeket, akik a saját iskolájukban nem bizonyultak sikeresnek, önbizalomhiányosak voltak, egy új közösségben mindezt megkaphassák?

Akkoriban, 1980-tól cigányügyi előadó voltam a kerületben, amihez természetesen hozzátartozott, hogy klubot és nyári táborokat szerveztünk a gyerekek számára, akik között feltűnően sok tehetséges is akadt. Nemcsak az Ando Drom alakult meg, hanem színházat is csináltunk azokban az években. Remek darabokat adtunk elő 6-700 fős közönség előtt, azt írták rólunk, hogy megszületett a cigányszínház. Óriási szabadság érvényesült: a darabokat tulajdonképpen a gyerekek írták, de hatalmas szerep jutott a rögtönzésnek is: az sem jelentett problémát, ha menet közben átalakult az előadás.

Zenész családból származol, és ha jól tudom, magad is zenész pályára készültél. Aztán szociológus lettél.

Nekem is a hegedű nézett volna ki, de szüleink jószerivel megtiltották, hogy zenészek legyünk. Ennek az anyai ösztön volt a legfőbb oka, mert ugyan nagyon szerettük a zenét, de édesanyánk féltett attól, hogy mi is azt a zenészsorsot fogjuk bejárni, amit családunk tagjai nemzedékeken át, és az vidéken nem számított valami rózsás életnek. Heten voltunk gyerekek egy 10-12 fős családban, borzasztóan alacsony fizetéssel; nagyjából azt a helyzetet írják ma le komoly szegénységként. Napról napra éltünk, de gyerekként nem éreztük át annyira ennek tragédiáját, mert pompás családi életet élhettünk sok zenével, játékkal. Anyánk a bizonytalanságtól akart megóvni bennünket.

Végül mégis zenész lettél.

Nem lettem az, mert zenésznek azokat tartom, akik a zenei pályára éveken át kitartóan készülnek. Én az Ando Drom tagokkal együtt amatőr zenész vagyok. Sok mindent hoztam magammal abból a zenéből, amit gyerekkoromtól folyamatosan hallottam, akkoriban naponta 3-4 órán keresztül. Rokonaim között egészen kitűnő zenészek voltak, úgyhogy az a világ örökre velünk maradt, de attól meg kell különböztetnünk az amatőr muzsikusokat. Hozzáteszem, hogy az amatőr zene is hallatlan értékeket tud felmutatni.

Örömzenélés a tiétek vagy tudatos kultúrmisszió? Netán mindkettő?

Inkább az elsőre tennék. Magunk nem gyűjtünk autentikus roma motívumokat, de nagyon sokat használunk Bari Károly zenei gyűjtéseiből. Ő évtizedeken át gyűjtötte a cigány folklórt, gyönyörű zenéket hallani az általa kiadott CD-ken. Misszió helyett amolyan Ando Drom-féle odafordulást mondok.

Valóságos mozgalmat indítottatok el negyedszázada, számos ma már világhírű előadó is zenekar indult tőletek, a ti hatásotokra.

Kétségtelen. Első helyen Juhász Miczura Mónikát említem, aki rendkívül sikeres énekesi pályát kezdett az Ando Drom után; róla az a véleményem, hogy egy nemzeti kincs, aki sokkal többet érdemelne. Horváth Mónika ma már jazzt énekel Szakcsi Lakatossal, de szívesen emlékszem Balogh Jancsira vagy Horváth Krisztire, utóbbi szintén őstehetség. Valóban sokan merítettek a zenénkből.

Akiket felsoroltál, mint sikeres előadókat, már nem azt a vidéki romazenész-pályát járják be, amitől annak idején a szüleid óvtak?

Akiket épp említettem, azok valamennyien befelé forduló zenészek, nem üzletesítették el a zenéjüket, a tehetségüket, igencsak megszenvednek a sikerért, sokszor szembemennek az árral, ami gyakran, talán most is jellemző az Ando Dromra is.

Sűrűn koncerteztek?

Van ma egy zenei ízlésváltás, ami az utóbbi években a mi zenénket is utolérte volna. Mára borzasztóan népszerűvé vált a mulatós vagy lakodalmas zene, amitől a mi muzsikánk mindenképpen különbözik. Most a harsányabb zenék időszakát éljük, ami persze semmilyen gondot nem jelent számunkra, hiszen ha csak otthon éneklünk, az is jó, az is elégedettséggel tölt el. Legközelebb nyilvánosan április 8-án lépünk fel a Duna Palotában, május elején pedig Stuttgartban, ahol már az idén megjelenő új albumunk anyagát fogjuk játszani.

A zenekarról bővebben: www.andodrom.hu

Bari Károly
költő, műfordító, grafikus
Született: Bükkaranyos, 1952. okt. 1. Tanulmányok: Színház- és Filmművészeti Főiskola., rendező, 1972-73, KLTE BTK, 1975-77. Életút: 1977- szabadfoglalkozású. Mai francia költőket és cigány népköltészetet ford. 1980-95 több grafikai kiállítása volt (Gödöllő, Bp., Debrecen, Párizs, Berlin, Strasbourg, Szeged). Első verseit a Napjaink és az Alföld közölte, a Bolognai Egy. (1971), a párizsi Noël Blandin Kiadó (1991), a rotterdami Stichting Poetry International (1993), a San Franciscó-i Mercury House (1997) önálló verseskötetét adta ki. József Attila-díj (1984), Soros-életműdíj (1992), Déry Tibor-jutalom (1992), Bezerédj-díj (1996). Főbb művei: Holtak arca fölé (1970), Elfelejtett tüzek (1973), A némaság könyve (1983), A varázsló sétálni indul (vál. és új versek, rajzok, 1985), Tűzpiros kígyócska. Cigány népköltészet (vál., ford., bevez., részben illusztrálta, 1985), Az erdő anyja. Cigány népmesék és néphagyományok (1990), Képek, képversek és versek. 12 képeslap (1992), 21 vers (1992), A pontos hely (műford., 1993), Az üvegtemplom. Cigány népmesék (ford., 1994), Díszletek egy szinonimához (vizuális költemények, 1994), A tizenkét királyfi. Cigány népmesék (ford., 1996), hanglemezek: A Nap és a Hold története (1989), Cigány népdalok Erdélyből és Magyarországról (1991), Bari Károly verseit mondja (1992), Anthology of Gyp

Forrás: www.romnet.hu
Forrás: Klubrádió
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását