2024. május 10. - Ármin, Pálma

Roma szakmunkásképzés

Állami, önkormányzati és civil szervezeti együttműködéssel roma szakmunkásképzés kezdődött Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, kedden Vasmegyeren 23 cigány fiatal tett sikeres kőműves vizsgát, s kapta meg a bizonyítványát.
2008. március 25. kedd 12:45 - Hírextra

A romáknak szakképzettséget adó oktatás a nyíregyházi Regionális Munkaerőfejlesztő és Képző Központ, az Inczédy György Szakközépiskola, valamint az Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központ támogatásával indult, s a koordináló feladatokat a megyei Esélyek Háza látta el - mondta Horváth József, az Esélyek Háza roma referense az MTI tudósítójának.

Kiemelte: a tízhónapos tanfolyam ideje alatt a résztvevők minimálbért kaptak, és tanulmányi költségeiket is támogatták.

A képzésen vasmegyeri, tiszarádi, kemecsei és kéki roma fiatalok vettek részt, s közülük mindössze egy hagyta abba idő előtt a tanulást, a többiek eredményesen letették a kőműves szakmunkás-vizsgát.

Horváth József közölte: április 11-én indítják a második kurzust, szintén 25, szakmával még nem rendelkező cigány munkavállalónak.

Ők szintén kőműves vizsgát tehetnek majd a tanfolyam befejezése után, a négy, a képzést szervező intézmény segítségével.

A második kurzusra Nagyecsed környékéről járnak majd a roma fiatalok Vasmegyerre.

Szabolcsban az 570 ezer lakos 10-12 százaléka roma származású, s a becslések szerint a mintegy 60 ezer lélekszámú cigányság soraiban a munkaképes felnőtteknek a 90 százaléka állástalan. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a romák jóval több mint kétharmadának nincs szakképzettsége, így minimális az esélyük az elhelyezkedésre.

A nyíregyházi Esélyek Háza ezért vállalta fel a romák szakmunkásképzésének szervezését, koordinálását és külön referenst is foglalkoztat az oktatási feladatok ellátására.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását