2024. május 2. - Zsigmond

Erőszak elleni mozgalom indult

Az erősödő erőszakhullám elleni fellépésre buzdítva „Kék virág” elnevezéssel mozgalmat indítottak értelmiségiek, cigányok és nem cigányok, hogy így állítsanak gátat minden erőszakos törekvésnek, ideológiának, cselekvésnek; a kezdeményezés alap
2008. március 12. szerda 14:58 - Hírextra

Halák László, a Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ) etikai bizottságának elnöke a figyelemfelhívó kezdeményezést azzal indokolta, hogy szelíd szóval, békességre törekvéssel kell meggátolni minden erőszakos indulatot, és rendszeresen meg kell emlékeni az áldozatokról, hogy nehogy újabb áldozatai legyenek az elvakult indulatoknak.

Ha elfeledjük őket, azzal erősítjük az erőszakra való hajlandóságot, ezért kell elejét venni a gyűlölködésnek, a bosszúállásnak és a bűnbakkeresésének – tette hozzá.

A mozgalom egyik alapítója emlékeztetett: idén decemberben lesz 60 éves az Egyetemes Emberi Jogok Nyilatkozata, amely kimondja: senkinek sem lehet kevesebb joga az élethez, mint a másik embernek, de a világ ma ezzel ellentétes irányban halad, és ennek megálljt kell parancsolni.
Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke úgy fogalmazott: Európa erősen jobbra tolódik, a kis falvakban tapasztalható nélkülözés, pusztulás táptalaja az újfasizmus előretörésének, ezért aki úgy gondolja, hogy egy élhetőbb, demokratikus berendezkedésű Magyarországon szeretne élni, annak cselekednie kell, össze kell fogniuk az embereknek, ugyanis a 24. órában vagyunk.

A roma jogvédő szerint a szélsőjobboldali szellemiség egyre nagyobb teret nyer, a Magyar Gárda és a hozzá hasonló szerveződések cselekedetei egyértelműen a politikai hatalomba való beférkőzésre, majd megszerzésére irányulnak, és ehhez egyre nagyobb támogatottságot is tudnak szerezni az előítéletek felkorbácsolásával.

Daróczi Ágnes, a „Kék virág” mozgalom másik alapítója azt hangoztatta, az értelmiségiek feladata, hogy felhívja a figyelmet a diszkrimináció, a gyűlöletkeltés veszélyeire. A roma közéleti szereplő, etnológus elmondta, hogy a kezdeményezésük gondolatait fórumokon, konferenciákon és újságcikkeken keresztül is eljuttatják az ország valamennyi részébe, és arra kérte a józanul és demokratikusan gondolkodó embereket, csatlakozzanak a szerdán kiadott nyilatkozathoz.
A felhíváshoz elsőként csatlakozott többek között Eötvös Pál újságíró, a MÚOSZ elnöke, Bozóki András egyetemi tanár, Wisinger István újságíró, Hanti Vilmos, az MGYM és a MEASZ elnöke, Oláh József, a Roma Diplomások Országos Szövetségének az elnöke, illetve több újságíró, szociológus, tanár és közéleti szereplő.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását