2024. május 3. - Tímea, Irma

Angol könyv a magyar cigányokról

Jessica Duchen angol írónő Hungarian Dances (Magyar táncok) című regényét mutatták be kedden este a londoni Magyar Kulturális Központ nagytermében a Brit-Magyar Baráti Társasággal együttműködve.
2008. március 5. szerda 16:57 - Hírextra
A könyv megható családtörténet, amelynek középpontjában egy hegedű áll. Ennek a hangszernek a csodálata vitte az írónőt Magyarországra, ahol különösen a cigány zenei hagyományok ragadták meg. Takács Ildikó Katalin, az intézet igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a könyvben három generáció élete, sorsa bontakozik ki.

A regény főhőse, Karina egy fiatal angol hegedűművész, aki magyar ősei után kutatva fölfedezi, hogy roma nagyanyja, Mimi is ünnepelt hegedűművész volt Magyarországon húszas-harmincas években azzal a különbséggel, hogy ő volt kora egyetlen olyan művésze, aki származása ellenére elvégezhette a konzervatóriumot és ünnepelt hegedűs lett. Fiának 1956-ban Londonba kellett menekülnie, ott ismerte meg angol feleségét, és ott született meg lánya, Karina.

Az igazgatónő arról is beszélt, hogy Jessica Duchen maga is emigráns szülők gyermeke. Ő ugyan már Londonban született, de szülei Litvániából Dél-Afrikába, majd onnan Londonba vándoroltak. Ezért jól ismeri a menekültek életét.

A kötetet Solti György, a neves zenész, karmester özvegye mutatta be a hallgatóságnak. Azt emelte ki, hogy a regényben leírt problémákkal neki és férjének mint emigránsoknak úgyszintén meg kellett küzdenie. A regényt a kultúrák keveredésének és összeütközésének szemléletes bemutatása jellemzi - tette hozzá ismertetőjéhez a karmester özvegye.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását