2024. április 30. - Katalin, Kitti

Fodor és John nem vesz részt a frakcióülésen

Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter, John Emese és feltehetően Szent-Iványi István sem vesz részt az SZDSZ keddi összevont ügyvivő testületi és frakcióülésén - értesült az MTI.
2008. március 24. hétfő 17:26 - Hírextra
A távirati irodának az ünnepek alatt nyilatkozó John Emese azzal indokolta távolmaradását, hogy miután a múlt héten felfüggesztette ügyvivő testületi tagságát, az országgyűlési frakciónak pedig nem tagja, ezért nincs értelme részt vennie a megbeszélésen.

Gulyás József, a párt Országos Tanácsának (OT) elnöke azt mondta, hogy ő maga és az ügyvivői testületből azok, akik egyben frakciótagok is, értelemszerűen részt vesznek a frakció munkájában. Hozzátette, az egészségbiztosítási törvény és az egészségügyi reform kapcsán fontos döntések előtt áll a koalíció, s annak részeként az SZDSZ.

Arra, hogy az összevont ülésen előkerülhet-e a párt tavalyi elnökválasztását kísérő botrányok kérdése, azt mondta, hogy a napirendet még nem ismeri és nem tud arról, hogy előzetesen készült volna ezzel összefüggő előterjesztés.

Gulyás József emellett úgy vélte, politikai hiba volt, hogy idáig nem sikerült lezárni ezt az ügyet, mert véleménye szerint az SZDSZ-nek az lett volna a jó, ha minél hamarabb döntenek a küldöttgyűlés összehívásáról.

A tisztújítást kísérő legújabb hírről, miszerint a szabolcsi küldöttek névsorában feltűnt Vass Albert gulácsi polgármester neve is, aki saját állítása szerint nem is tagja a Szabad Demokraták Szövetségének, Gulyás József úgy vélekedett: ez az ügy annyiban más mint a borsodi, hogy itt még a mandátumot sem lehetett volna kiállítani a polgármester nevére. (Vass Albert helyett feltehetően valaki más regisztrált, míg a politikus ott sem volt a küldöttgyűlésen.)

Az OT elnöke úgy véli, a megyei elnöknek, a megyei szervezőnek vagy az országos központnak valószínűleg észre kellett volna vennie, hogy valami nincsen rendben.

Egy esetleges előrehozott tisztújító küldöttgyűlésről a képviselő úgy vélekedett: azt úgy érdemes összehívni, hogy a tisztújító küldöttgyűlés minden eleme az alapszabállyal összhangban kikezdhetetlen legyen. Ez komoly előkészítő munkát és belső egyeztetéseket igényel - tette hozzá. Eközben olyan mederben kell tartaniuk a tisztújítást kísérő folyamatokat, illetve az elnökjelöltek kampányát, ami az SZDSZ megerősítését eredményezi, nem pedig a párt megosztását - jegyezte meg.

Fodor Gábort és Szent-Iványi Istvánt - akik szintén felfüggesztették tagságukat az ügyvivő testületben - az MTI-nek nem sikerült utolérnie, de a távirati iroda úgy értesült, hogy feltehetően egyikük sem vesz részt az összevont ülésen. A környezetvédelmi miniszter környezetéből az MTI úgy értesült, hogy Fodor Gábornak már az összevont ülés meghirdetése előtt más programja volt előjegyezve erre az időpontra.

Nevük elhallgatását kérő SZDSZ-s politikusok a tavalyi tisztújító közgyűlést kísérő anomáliák kapcsán arról beszéltek: volt olyan képviselő, aki már a Borsod megyei ügy kirobbanásakor azt szerette volna, hogy a Jószolgálati és Etikai Bizottság folytassa le a vizsgálatot, de ezt akkor a többség leszavazta.

A keddi összevont ülés kapcsán néhányan egy olyan lehetséges forgatókönyvet vázoltak fel, amely szerint Kóka János pártelnök előállhat azzal, hogy ő maga kezdeményez rendkívüli tisztújítást. Hozzátették, ha a pártelnök maga nem nyitja meg ez előtt az utat, akkor a szabaddemokraták alapszabálya miatt "szinte lehetetlen" egy rendkívüli tisztújítást összehívni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását