2024. április 25. - Márk

Az SZDSZ aggodalma Tibetért

A Szabad Demokraták Szövetsége egyre nagyobb aggodalommal tekint a március 10. óta Tibetben és a környező tartományokban zajló eseményekre. Elítéli, hogy a kínai hatóságok tovább szigorítják a régióban az alapvető szabadságjogok eddig is súlyos korlátozás
2008. március 24. hétfő 17:10 - Hírextra
Az SZDSZ üdvözli a Dalai Láma pozitív és konstruktív szerepét a konfliktus békés megoldásában.
A tragikus események árnyékot vetnek a közelgő olimpiai játékokra, amiért a politikai felelősség a kínai hatóságokat terheli, akik nem teljesítették az olimpiai játékok odaítélésekor tett emberi jogi kötelezettségvállalásaikat.

Mivel az olimpiai játékoknak a sporton túlmutató szimbolikus jelentősége van, így az SZDSZ arra kér minden magyar politikust és állami tisztviselőt, hogy a közvetlenül sporthoz nem kapcsolódó eseményeken (pl. nyitó- és záróünnepség, fogadások, kínai állami vezetőkkel együtt tartandó sajtótájékoztatók) ne vegyen részt, és ezzel ne legitimálja az emberi jogok szisztematikus megsértésére épülő kínai politikai rendszert!

A Szabad Demokraták Szövetsége - a Liberális Külügyi Kabinet javaslatára - hasonló kéréssel fordul az összes liberális párthoz, ezért a Liberális Internacionálé május 15-17-i belfasti kongresszusára - ahol Kóka János pártelnök is felszólal - az alábbi határozati javaslatot nyújtotta be.

A határozati javaslat magyarul:

"A Liberális Internacionálé 2008. május 15-17-én Belfastban, Észak-Írországban ülésező Kongresszusa határozottan elítéli a kínai hatóságoknak a Tibetben és a környező tartományokban március 10-én kezdődött tiltakozásokra adott erőszakos reakcióját, amely számos tiltakozó halálát eredményezte. Aggódva szemléli a régióban az alapvető emberi jogok, ideértve a gyülekezési szabadság, a vallás- és véleménynyilvánítási szabadság jogának súlyos és szükségtelen korlátozását, valamint felfüggesztését.

Felhívja a kínai hatóságokat, hogy tartózkodjanak a további erőszak alkalmazásától és konstruktív párbeszédben keressenek megoldást Tibet problémáira. Üdvözli Őszentsége, a Dalai Láma pozitív és konstruktív szerepét a konfliktus békés megoldásában. Figyelembe veszi, hogy Tibet helyzetének tartós megoldásának az alapvető jogok tiszteletben tartásán kell alapulnia, valamint több beleszólást kell engednie a tibetieknek a helyi kormányzásba. Sajnálattal veszi tudomásul, hogy a kínai hatóságok mindeddig nem éltek a 2008-as pekingi Olimpiai Játékok nyújtotta lehetőséggel arra, hogy teljesítsék országukban az emberi jogok helyzetének javítására tett vállalásaikat. Miközben elismeri az Olimpiai Játékok szimbolikus jelentőségét és elismeréssel adózik azon sportolóknak, akik több évi felkészülést követően a versenyzés megtiszteltetésében részesülnek, felhívja a liberális politikusokat és kormányhivatalnokokat, hogy ne vegyenek részt a 2008-as Olimpiai Játékok olyan hivatalos ünnepségein, amelyek nem közvetlenül kapcsolódnak sporteseményekhez".
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását