2024. április 20. - Tivadar

Magasra törő magyarok

Legnagyobb szponzora mentette ki szorult helyzetéből Klein Dávid és Várkonyi László hegymászót: duplájára növelte a támogatási összeget, így márciusban elindulhat a két sportoló a Mount Everestre.
2008. március 20. csütörtök 17:54 - Hírextra
Az eredeti időpont szerint március 14-én indult volna el a magyar expedíció, ám március 11-én értesültek arról, hogy az összes külföldi hegymászó-expedíciót kitiltotta a 2008-as tavaszi mászószezon idejére a Mount Everest vidékéről (tibeti oldaláról) a Kínai Tibeti Hegymászó Szövetség.
"Három lehetőség közül választhattunk: az Everest másik oldaláról mászunk, ami több mint kétszeresére növeli a költségeket, az őszi szezonra tesszük az expedíciót, vagy egy másik nyolcezer méteres hegyet próbálunk megmászni" - fogalmazott Klein Dávid.

Az expedíciót legnagyobb szponzora mentette ki szorult helyzetéből, megduplázta az anyagi támogatást, így lehetővé tette, hogy a hegymászók az északi (tibeti) normál út helyett a déli (nepáli) normál utat válasszák és elinduljanak március 28-án, pénteken - két héttel az eredeti időpont után, hogy megvalósítsa a Mount Everest oxigénpalack nélküli megmászását.

Az útiterv szerint az expedíció tagjai Budapestről (Bécs és Újdelhi érintésével) Katmanduba, Nepál fővárosába repülnek, majd helikopterrel vagy kisrepülővel tartanak a serpák lakhelyére. A teherhordók segítségével viszik holmijukat az 5300 méteren lévő alaptáborba, ami legalább egy hetet vesz igénybe. Utána már támogatás nélkül, saját maguk építik ki a magasabb pontokon a többi tábort. A csúcstámadásra várhatóan május közepén kerül sor.

A nagyvonalú támogató a hegymászók névadó szponzorává vált, így az expedíció hivatalos neve Pepsi Max Everest Expedíció (2008) lett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását