2024. április 26. - Ervin

Nem lehet a csúcsra menni

Az illetékes kínai hatóság - a korábbi cáfolatokkal ellentétben - szerdán megerősítette a hitelességét annak a levélnek, mely egy nemzetközi hegymászó honlap tette közé a Mount Everestre irányuló expedíciók ideiglenes letiltásáról.
2008. március 12. szerda 17:20 - Hírextra

A New York-i székhelyű mounteverest.net internetes portálon néhány napja olvasható levélben az engedélyek kiadásával foglalkozó szervezet arra kéri a Föld legmagasabb hegyének meghódítására készülő csoportokat, hogy május 10-ig halasszák el expedíciójukat.

Az indoklásban többek között a kedvezőtlen időjárási viszonyok szerepelnek, ám a hegymászó szervezetek kommentárjaikban biztosra vették, hogy a kínai kormány célja az olimpiai fáklyaváltó zavartalanságának megőrzése a tibeti függetlenségéért küzdő aktivisták megmozdulásaitól.

"Március és június között egyetlen mászási kérelmet sem fogadunk el a lángváltó miatt" - nyilatkozta szerdán a tibeti fővárosban, Lhászában Li Hua, az illetékes hatóság vezetője. "A döntés mindenkire vonatkozik, akár egyénileg, akár csoportban szeretne feljutni a csúcsra."

A rendelkezés előzménye az volt, hogy a Tibet függetlenségéért harcolók több alkalommal kilátásba helyezték, demonstrációkat szerveznek arra az időre, amikor a világ figyelme a játékok miatt a térségre irányul. Márpedig a kínaiak nem akarnak kockáztatni, hiszen az elmúlt évben a Mount Everesten és a Kínai Nagy Falnál is olyan aktivistákat tartóztatott le a helyi rendőrség, akik Tibet függetlenségét követelő transzparenseket ragasztottak ki.

A mostani döntés két magyar hegymászó, Klein Dávid és Várkonyi László útját is meghiúsította. A páros, amely csütörtökön indult volna el Magyarországról, arra készült, hogy a magyar hegymászás történetében első ízben oxigénpalack nélkül megmássza a világ legmagasabb hegycsúcsát, a 8850 méteres Csomolungmát.

Az augusztus 8. és 24. között zajló játékokra az olimpiai láng a hagyományos görög helyszínről, az ókori Olümpiából útjára indulva, és a világ körüli stafétával öt földrészen 137 ezer kilométert megtéve jut majd el, mintegy 22 ezer fáklyavivő közreműködésével Pekingbe.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását