2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Hillaryért imádkoznak

Serpa barátai imádkoznak a pénteken elhunyt Sir Edmund Hillary újjászületéséért; a hegymászóban nemcsak a Himalája meghódítóját, hanem a nepáliak önzetlen segítőjét is gyászolják országszerte.
2008. január 11. péntek 11:57 - Hírextra

Vajlámpásokat gyújtanak és buddhista szertartásokat rendeznek a kolostorokban a nepáli nép nagy barátjának tartott Sir Hillary emlékére. A kalandos életű új-zélandi felfedező, aki 1953-ban mászta meg elsőként a világ csúcsát segítőjével és barátjával, Tenzing Norgay serpával, 1962-ben Himalayan Trust néven hozta létre alapítványát, amely a térségben komoly fejlesztési tervek megvalósulását támogatta.

Az alap évi 250 ezer dollárból (közel 43 millió forintból) gazdálkodva az évtizedek alatt 26 iskolát, 2 kórházat, hidakat és csővezetékeket épített, de még egy repülőtér létrehozásában is részt vett. A serpa gyerekek taníttatását ösztöndíjakkal támogatta.

"Olyan nagyon sokat tett értünk. Ha újjászületne, folytathatná a jó munkát az emberek javára" - nyilatkozta Ang Rita, régi serpa barátja, aki az elsők között végzett a hatvanas években a Hillary által nyitott első iskolában.

A 60 esztendős buddhista férfi elmondta, hogy sok serpa imádkozik most Hillaryért, mások pedig a kolostorokban tartanak gyászszertartásokat. Hillary személyes barátai és serpák részvételével Katmanduban is szerveznek majd ilyen szertartást - tette hozzá Ang Rita.

2003-ban az emberbarát felfedezőt a himalájai régióért tett erőfeszítéseiért tiszteletbeli nepáli állampolgárrá nyilvánította a helyi kormány.

Sir Hillary nemcsak a térség szociális problémáinak megoldásában vállalt szerepet, hanem elkötelezett természetvédőként a Sagarmatha Nemzeti Park létrehozásából is oroszlánrészt vállalt, és mindent elkövetett az egyre népszerűbbé váló hegymászóturizmus miatti környezetszennyezés visszaszorítására a Csomolungma (Mount Everest) környékén. Többek között azt is szerette volna elérni, hogy pár évre zárják le a vidéket a látogatók elől, hogy a feldúlt ökoszisztéma helyreállhasson.
Tenzing Norgay 21 éve hunyt el az indiai Dardzsilingben, ám a fia, Jamling elbeszélése szerint Hillary ezután sem feledkezett meg öreg barátja családjáról.

"Szerintem nagyon kalandos életet élt. Nagy felfedező volt. De a legfontosabb, hogy szerény, egyszerű ember volt. Egyik legnagyobb érdeme, hogy segített a nepáliaknak. Remélem a világ példaképként tekint majd rá" - méltatta a 42 éves Jambling, aki 11 éve maga is fent járt az Everesten.
"Halála nagy veszteség a hegymászók közösségének" - mondta a nepáli hegymászószövetség képviseletében megszólaló Bhoomi Lama. A Csomolungmát megmászók szövetsége szerint hiánya "pótolhatatlan veszteséget" jelent mind az alpinisták, mind Nepál számára.
A 88 évesen eltávozott Hillary halála nem volt váratlan - nyilatkozta Elizabeth Hawley, az elhunyt közeli barátja, aki a Himalayan Trust alapítványban is együtt dolgozott vele. Egyúttal megerősítette, hogy az alapítvány tovább folytatja tevékenységét a serpák földjén.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását