2024. március 29. - Auguszta

Hillary-Tenzing repülőtér a Himaláján

Hillary-Tenzing repülőtér - így nevezhetik rövidesen a Mount Everesthez legközelebb eső repteret, ha a nepáli kormány elfogadja idegenforgalmi miniszterének ilyen értelmű javaslatát.
2008. január 15. kedd 22:07 - Hírextra
Prithvi Szubba Gurung kedden vetette fel egy katmandui rendezvényen, hogy a pénteken elhunyt Edmund Hillaryról, a világ legmagasabb csúcsának első meghódítójáról és nepáli segítőjéről, Tenzing Norgayról kellene elnevezni a jelenlegi Lukla repülőteret, ahova a himalájai csúcsok meghódítására törő hegymászók többsége érkezni szokott. A reptér 140 kilométerre van a nepáli fővárostól, Katmandutól, s főként a hegymászáshoz kedvező tavaszi és őszi hónapokban használják. Egy Hillary által létrehozott alapítvány segítségével épült 1964-ben.

Hillary világtörténelmi fegyvertényt hajtott végre, amikor 1953. május 29-én Tenzing Norgay nepáli serpa kíséretében felhágott a világ legmagasabb csúcsára, az akkor 8848 méter magasnak (jelenleg 8850 méter magasnak) mért Mount Everestre (Csomolungma). Az új-zélandi hegymászó pénteken hunyt el, 88 évesen. (Norgay már 1986-ban.)

A híres új-zélandi hegymászót sokan gyászolják a himalájai országban. Nemcsak nevezetes teljesítménye miatt volt népszerű Nepálban, hanem azért is, mert sokat segített a nepáli embereken. Sokszor visszatért ebbe az ázsiai országba, nagy sikerének helyszínére, és az általa létrehozott alapítvány révén közreműködött számos ottani iskola és kórház építésében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását