2024. április 26. - Ervin

Mászási tilalom Tibetben

Az összes külföldi hegymászó-expedíciót kitiltotta a 2008-as tavaszi mászószezon idejére a Mount Everest vidékéről (tibeti oldaláról) a Kínai Tibeti Hegymászó Szövetség, ezért kénytelen elhalasztani útját Klein Dávid és Várkonyi László.
2008. március 11. kedd 21:31 - Hírextra
A magyar páros pedig arra készült, hogy épp ekkor - a magyar hegymászás történetében első ízben oxigénpalack nélkül - megmássza a világ legmagasabb hegycsúcsát, a 8850 méteres Csomolungmát.

A Magyar Everest Expedíció (2008) szervezői - mint az MTI-hez eljuttatott közleményükben tudatják - "megdöbbenve" értesültek kedden a tilalomról, mivel a korábbi egyeztetések során (utoljára két hete) a Kínai Tibeti Hegymászó Szövetség a Nemzetközi Hegymászó Klubok Szövetségének (UIAA), valamint nepáli és más külföldi ügynökségeknek határozottan megígérte, semmilyen formában nem korlátozza a külföldi hegymászó-expedíciók tevékenységét, sőt, fellép a korábban tapasztalt problémák orvosolására.

A szervezők szerint a döntés "etikátlan" és "rendkívül nehéz helyzetbe hozza" a 2008-as Magyar Everest Expedíciót, amely két nap múlva venné kezdetét. Egyelőre csak az biztos, hogy az indulást egy későbbi időpontra halasztják, hogy legyen idő információt gyűjteni és mérlegelni a lehetőségeket.
A kínai szövetség az erőteljes hegymászó-tevékenységre, a mászóútvonalak zsúfoltságára, a természeti környezetre nehezedő nyomás okozta veszélyekre és a fogadóképesség korlátozottságára hivatkozva arra kérte levelében az expedíciókat, hogy halasszák május 10. utánra a Mount Everest megmászását. A magyar expedíció szervezői az olimpiai lánggal kapcsolatos teendőkben feltételezik a tilalom valódi okát.

A magyar hegymászók azt tervezték, hogy egy nepáli akklimatizációs túra után április 8-án lépik át a tibeti határt és április 12. körül érik el az 5300 méteren lévő alaptábort. A csúcstámadást május elejére tervezték.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását