2024. március 29. - Auguszta

Vese világnap

A vesebetegségek a "néma gyilkosok" kategóriájába tartoznak, mivel 10-20 évig nem észlelhető a vese esetleges rendellenes működése - mondta Kiss István szakfelügyelő főorvos a vese világnapján tartott csütörtöki sajtótájékoztatón, Budapesten.
2008. március 13. csütörtök 17:12 - Hírextra

Hozzátette: amikor a vese elégtelen működésére fény derül, az már általában a végső stádium, és a páciens művese-kezelésre és veseátültetésre szorul.

A vese hosszú ideig tartó elégtelen működése kihat más szervekre is, ugyanakkor a népbetegségnek számító cukorbetegség, magas vérnyomás, elhízás szövődménye is lehet a krónikus veseelégtelenség - mondta a professzor.

Magyarországon a cukorbetegség és a magas vérnyomás betegség okozta vesekárosodás legalább félmillió felnőttet érint. Kiss István kiemelte: az évente elvégzett vizeletvizsgálattal kiszűrhető a vese rossz működése.

Kővári István, a Vesebetegek Egyesületeinek Országos Szövetségének elnökhelyettese a lakosság jobb tájékoztatását emelte ki a vesebetegségekkel kapcsolatban. Az egyesület szerint a dialízisre szorulóknak speciális munkahelyeket kellene teremteni.

Szalamanov Zsuzsanna, a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért elnöke azt kérte a nyilvánosságtól, hogy a hozzátartozók ne utasítsák el elhunyt szeretteik szerveinek felajánlását a rászorulóknak. (A törvény szerint, ha valaki életében nem tiltakozott az ellen, hogy szerveit halála esetén átültessék, akkor elvileg az agyhalál beállta után elvégezhető a szervkivétel. Azonban az orvosok a hozzátartozót kérdezik meg, akik többsége elutasítja a szervkivételt.)

Az Országos Vérellátó Szolgálat adatai szerint tavaly 265 veseátültetést végeztek, idén eddig 45 vesetranszplantációt hajtottak végre, és nagyjából ezer ember vár új vesére.

A vese világnapjának megtartását a Nemzetközi Vesetársaság és a Vesealapítványok Nemzetközi Szervezete javasolta a krónikus vesebetegségekre történő figyelemfelhívás, a vesebetegségek megelőzése és korai felismerése érdekében. Becslések szerint 2015-re a világon 36 millió embernek lesz krónikus vesebetegsége.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását