2024. április 26. - Ervin

Lassan háziasult a világ legkorábbi fuvarozója

Lassabban és közel sem annyira egyenletes folyamat során lett háziállat a világ legelső "speditőre", a szamár, mint azt korábban gondoltuk - állítja egy nemzetközi kutatócsoport.
2008. március 13. csütörtök 13:00 - Hírextra

A tudósok tíz szamár csontvázát vizsgálták meg, amelyek Abüdoszból, a legkorábbi egyiptomi királysírok környékéről származtak. A leletek alapján kijelenthető, hogy ötezer évvel ezelőtt a szamarak a háziasításnak még csak igen alacsony fokán álltak, noha a mellettük talált tárgyak arra utalnak, hogy már felszerszámozva használták őket.

"Genetikai kutatások szerint a szamár Afrikából származik. A háziasítás pontos helyét és idejét azonban nagyon nehéz meghatározni, különösen azért, mert úgy tűnik, hogy a teherhordó állatot már azelőtt munkára fogták, hogy bármiféle anatómiai vagy genetikai változáson átesett volna" - mondja Fiona Marshall, a Washingtoni Egyetem antropológusa, a tudóscsoport vezetője a Science Daily című online folyóiratnak.

A núbiai vadszamár (Equus africanus) háziasítása az emberi történelem egyik fordulópontja, mivel megváltoztatta az ókori afrikai és ázsiai közlekedést, ez pedig az ősi városok és állattenyésztő közösségek szerkezetét.

A kutatók az 5000 éves abüdoszi csontvázakat összevetették mai szamak és núbiai vadszamarak csontjaival. Az óegyiptomi szamarak lábközépcsontjai gyakorlatilag egyezést mutatnak a vad ősökével - noha egyéni méretkülönbségek megfigyelhetők. A disztális (csontok közötti távolság) hosszúság azonban a vad és a háziasított szamarak közötti értéket mutatnak.

Ennek ellenére minden óegyiptomi szamárcsontvázon a teherhordásból származó csontelváltozások figyelhetők meg. Vagyis már ebben az időben is málhás állatként használták őket, a testük pedig jelentős átalakuláson kezdett átesni. Ez a tapasztalat megerősíti azokat a közelmúltbéli tanulmányokat, amelyek szerint az állatok háziasítása közel sem ment olyan gyorsan, mint azt korábban feltételeztük.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását