2024. április 26. - Ervin

Vesebetegek napja

Dializált és transzplantált vesebetegeknek rendez nyílt napot Ne add fel! címmel a Kor Kontroll Társaság és az IGP Nemzetközi Prevenciós Társaság január 25-én, pénteken a Duna Palotában (V. kerület, Zrínyi utca 5.).
2008. január 14. hétfő 16:37 - Hírextra
Magyarországon 6-7 százalékkal emelkedik a dializálásra szoruló vesebetegek száma. Esetükben létkérdés, hogy megkapják-e a művesekezelést. Mit jelent számukra az egészségügyi reform? Változik-e, kell-e változzon a szabályozás a dialíziskezelésben? A rendezvényen ezekre a kérdésekre is válaszolnak a szakma képviselői - tudatta közleményében a Kor Kontroll Társaság.

Az esemény célközönsége a vesebetegek mellett a diabéteszesek, valamint a hipertóniások is, akiknél hosszú távon rizikótényezőként a vese károsodásai is bekövetkezhetnek.

Az ingyenes látogatható esemény délelőtt fél tízkor kezdődik. Az első előadáson a kezelések fajtáiról és finanszírozásukról lesz szó.

A vesebetegek étrenddel, gyógyszerek mellékhatásaival kapcsolatos témáról 11 órakor értekeznek.

Ezt követően Hevesi Tamás Nem adom fel! címmel ad koncertet. Délután donorok és transzplantáltak beszámolója hallható, majd a veseátültetés jövőjéről, a magyar és külföldi gyakorlat különbségeiről beszélgetnek az előadók. Mindeközben kiállítások láthatók, szűrővizsgálatok végeztethetők, de lehetőség lesz személyes konzultációkra is.

Nemzetközi statisztikák szerint a dialízisre szoruló betegek 15-20 százaléka alkalmas veseátültetésre. 2005-ben Magyarországon összesen 300 vese transzplantációt hajtottak végre, ami a várólistán szereplők mindössze harminc százalékát érintette. Szomorú tény, hogy a várólistán lévők száma gyorsabban nő, mint azoké, akik a sikeres átültetés miatt lekerülnek róla.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását