2024. április 18. - Andrea, Ilma

A "természet titkait faggatók" elismerése

Jedlik Ányost a természet titkainak kíváncsi faggatása jellemezte, ahogy a nevét viselő díj mostani kitüntetettjeit is - hangsúlyozta Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal (MSZH) elnöke a csütörtöki budapesti díjátadón.
2008. március 13. csütörtök 15:11 - Hírextra

Mint hozzátette, Jedlik Ányos (1800-1895) XIX. századi feltalálói hevületéből szerettek volna a díjjal valamit átmenteni a XXI. századba.

A kimagasló feltalálói és iparjogvédelmi tevékenység elismerésére alapított Jedlik Ányos-díjjal, amelyet az MSZH elnökének kezdeményezésére az ipari és kereskedelmi miniszter alapított 1996-ban, a magyar szabadalmi rendszer centenáriumi évében, az idén öt személyt tüntettek ki.

Antalffy-Zsíros András, a Danubia Szabadalmi és Jogi Iroda munkatársa, "a számítógéppel megvalósított találmányok és a számítógépi programalkotások jogi oltalma kérdéskörében kifejtett magas színvonalú iparjogvédelmi tevékenységéért", Gönczi Csaba, a Chinoin Zrt. Szintetikus Fejlesztési Laboratórium vezetője "szabadalmakkal védett környezetbarát ipari szintézisek kidolgozásában és megvalósításában játszott meghatározó szerepéért" kapta az elismerést.

Kéri Györgyöt, a Semmelweis Egyetem biológiaprofesszorát nemzetközi viszonylatban is élenjáró peptidkémiai kutatásaiért, húsz magyar és negyvenkét külföldi szabadalomban, illetve szabadalmi bejelentésben testet öltött eredményeiért díjazták.

Jedlik Ányos-díjat kapott Kürtös József, a Magyar Szabadalmi Hivatal főosztályvezető-helyettese Magyarország "iparjogvédelmi szabályozásának európai integrációjában" játszott szerepéért.
Várhelyi Olivér, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Európai Uniós Jogi Főosztályának vezetője, az európai uniós csatlakozási szerződés iparjogvédelmi rendelkezéseinek kidolgozásában játszott meghatározó szerepéért, a szellemi tulajdon területén folyó közösségi jogalkotásban a magyar érdekek hatékony képviseletéért ismerték el.

Ebben az évben honoris causa Jedlik Ányos-díjakat is odaítéltek a "szellemi tulajdonvédelmi, gazdaságot és innovációt élénkítő törekvéseiben meghatározó szerepet játszó személyiségek számára"

Az egyik díjazott Hajtó Ödön, a Magyar Mérnöki Kamara alapító elnöke, akit "számos szabadalmi bejelentésben és formatervezési minta megalkotásában testet öltött mérnöki munkássága mellet" a szakmai érdekképviselet területén kifejtett tevékenységért ismertek el.

Meskó Attila Állami-díjas geofizikus, akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára a hazai iparjogvédelmi tudatosság fejlesztésében, a szellemi tulajdonvédelmi kultúra terjesztésében szerzett érdemeiért részesült honoris causa Jedlik Ányos-díjban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását