2024. május 2. - Zsigmond

A jég(ember)korszak folytatódhat

Vasárnap rendezik meg az 59. Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság első futamát, az Ausztrál Nagydíjat, amely - a száguldó cirkusz irányítóinak jóvoltából - már az európai rajongók számára is "nézhető" időben, reggel fél hatkor rajtol.
2008. március 12. szerda 10:56 - Hírextra

Az ausztrál GP-t az öreg kontinensen jobbára csak azok az "elvetemült", benzingőzzel fertőzött F1-mániákusok szurkolták végig élőben, akik hajlandók voltak az éj kellős közepén felkelni az imádott autócsodák versengésének kedvéért. Nem utolsó sorban Bernie Ecclestone, a Forma-1 teljhatalmú urának szorgalmazására a csökönyös ausszik is hajlandóak voltak változtatni a menetrenden, így a GP rajtja az idén másfél órával később lesz. Sőt, azt ígérték, jövőre újabb másfelet tesznek rá, ami Budapesten reggel hét órás kezdést jelentene. Ecclestone még azt is kérte a helyiektől, ruházzanak be némi pénzt, szereljenek fel villanyvilágítást és akkor már a vasárnapi húsleves mellett is lehetne élvezni a motorok dübörgését Európában.

Ami az évadnyitó futam esélyeit illeti, a várakozás ezúttal is óriási. Az aktuális címvédő, a finn Kimi Ra:ikkönen összeszokott a Ferrarival, elégedett az új géppel és azt mondta, ha Fortuna istenasszony ismét mellette lesz, összejöhet a második világbajnokság. Tavaly ugyanis óriási pénzt kasszírozhatott az a szerencsés fogadó, aki a "jégemberre" fogadott az utolsó, brazíliai verseny megelőzően. Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) ugyanis négy ponttal vezetett csapattársa, a spanyol Fernando Alonso, és héttel Ra:ikkönen előtt. A brit pilóta végül csak hetedikként ért a célba, ezzel összességében eggyel kevesebb pontot gyűjtött, mint a finn, aki így - nevető harmadikként - világbajnok lett. Idén, csapatával együtt, egyértelmű favoritnak számít.

Azóta változott a kép: az egymással folyamatosan kakaskodó Alonso és Hamilton a szezon után elvált egymástól, a spanyol visszakullogott a Renault-hoz, amellyel kétszer is világbajnokságot nyert. Ám arra, hogy harmadszor is a csúcson végezzen, sok esélye nincs. Ezt nem mások, hanem ő maga mondta:

"A Renault tavaly jelentősen elmaradt az élcsapatoktól, s ezt a téli szünet idején sem sikerült behozni. A kitűzött cél az, hogy az évad elején az első öt, később pedig már a legjobbak között legyünk. Így kis szerencsével talán a csúcsra is eljuthatunk" - fogalmazott szerényen az ibériai menő.

Az elmúlt esztendő meglepetésembere, a brit Lewis Hamilton is sikerekről álmodik. A 2007-es vb újoncát csak egy hajszál választotta el attól, hogy már a bemutatkozás évében az élen végezzen. Az állandó torzsalkodások - Alonsóval - azonban kissé megtörték a fiatalembert. Ráadásul a technika ördöge - vagy valami egyéb - az utolsó futamon alaposan megtréfálta, így "csak" második lett. Mások erről álmodnak egész pályafutások alatt, neki elsőre kudarcnak számított.

Tavaly kiszállt a cirkuszból Michael Schumacher: a hétszeres világbajnok extraklasszis csak egy-két teszten tűnt fel, meg például azzal, hogy a repülőtérre siettében átvette a kormányt egy taxisofőrtől, aki ájultan figyelte, hogy teker mellette a nagy Schumi. A Ferrarinál most is adnak a véleményére, de lassacskán a kerpeni csillagnak is meg kell szoknia: a partvonalról már nincs beszólás.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását