2024. május 5. - Györgyi

Székesfehérvári színjáték – pártlobbi a háttérben?

A Nemzeti Színház sajtó nyilvánossága előtt lezajlott, nagy port felverő igazgatóválasztása után a székesfehérvári Vörösmarty Színházban is vezetőváltásra kerülhet sor. Ahogy ilyenkor lenni szokott, politikai, gazdasági és szakmai érdekek kereszttűzében z
2008. február 11. hétfő 07:33 - Hírextra

"Minden döntésnek van politikai vetülete is"

Sikerült telefonvégre kapnunk Szurdi Miklós jelenlegi igazgatót, akit a belső kritikákról, és persze a legfontosabb eredményekről kérdeztünk.

Igazgató úr, számított rá, hogy a kulturális bizottság ajánlani fogja önt?

Igen, de ennek a tervei már ideérkezésem előtt megszülettek, bár magában a megvalósításban és a vándorlásos időszakban teljes erőmmel részt vettem. Nagy esemény egy igazgató életében, hogy részese lehet egy színház teljes megújulásnak, talán egyszer adódik ilyen egy életben.

Visszatekintve az elmúlt évekre, miket tart a legfontosabb eredményeknek?

A legfontosabb visszajelzések mindig a közönségtől érkeznek, így a legnagyobb eredménynek azt tartom, hogy 5700-ról 10.400-ra nőtt a bérleteseink száma. Továbbá az előadások, még a prózaiak is, mint Turgenyev: Egy hónap falun című műve 97-98 százalékban töltik meg a nézőteret, ez szintén jelentős előrelépés. A társulat is jobban összekovácsolódott, a zenészek, a táncosok, a színészek és segítőik mind számíthatnak egymásra.

Időközben felépült az új színház is...

Igen, bár ennek elkezdése nem az én érdemem. Azért a vándorlásos-átalakításos időszakban már én is részt vettem. Nagy esemény egy igazgató életében, hogy részese lehet egy színház teljes megújulásnak, talán egyszer adódik ilyen egy életben.

Azért kritikákat is megfogalmaznak. Egyesek szerint az intézmény a jó finanszírozottság mellett nem gazdálkodik ésszerűen. Irreálisan magas villanyszámláról, meg utazási költségekről hallani.

Ezek igaztalan vádak. Először is ez az egyetlen vidéki színház, aminek nincs színészháza, így a munkatársak mindennap busszal utaznak haza az előadás után, és így érkeznek reggel. Ezen nem lehet változtatni. Ami a villanyszámlát illeti, bizonyos építkezési hibák miatt nem lehet külön kapcsolni a világítást. Ez ellen úgy tudunk védekezni, hogy kicsavarjuk a belső helyiségekben az égők felét, hogy takarékoskodjunk. Az önkormányzat megrendelésére lehetne ezt csak átalakítani. Összességében ezek azonban méltatlan és buta vádak, ráadásul olyanoktól, akik nincsenek tisztában a színház működésével.

Egy másik kényes kérdést hadd tegyek fel. Itt vagyunk az igazgatóválasztás küszöbén. Hallani olyan híreket, hogy 2003-ban is politikai motiváció volt az ő kinevezése mögött, és most is ilyet sejtenek egyesek. Sőt, azt beszélik, miniszteri szintű lobbi dolgozik önért.

Minden döntésnek van politikai vetülete is ma Magyarországon. Nem tudom pontosan, ki az aki engem támogat, és ki az, aki nem. Ki fog derülni, amint összeül a közgyűlés és dönt.

Számít rá, hogy bizalmat kap újra?

Ha nem szólna bele a politika, akkor egészen biztos lennék ebben. Ha csak a szakmai szempontok nyomnának a latba: öt év alatt olyan munkát végeztünk, amely objektív módon indokolná a továbbműködésünket. Ezt erősítik a szakmától és közönségtől kapott visszajelzések

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását