2024. május 5. - Györgyi

Sosem játszott darabot hallhatunk

Soha nem játszott magyar drámából készült rádiójáték Erdélyben, ahol ez a műfaj rendszerválás után szinte teljesen megszűnt létezni.
2008. február 8. péntek 06:39 - Hírextra

A műfaj csaknem két évtized után jelenik meg ismét Romániában. A diktatúra bukása, azaz 1989 előtt a román közszolgálati rádió magyar szerkesztőségei havonta készítettek rádiószínházi felvételeket - mondta az MTI-nek Zsehránszky István színházi szakíró, a román etnikumközi kapcsolatok hivatalának főtanácsadója.

A színházi szakember nagyobb lélegzetű projektet gondolt ki annak érdekében, hogy több, egyelőre csak papíron létező erdélyi magyar dráma kelhessen életre legalább rádiójáték formában. Első lépésként elkészült a nagyváradi Szabó Gille Ottó A harmadik kőtábla című drámájának a felvétele, amelyet szombaton mutatnak be a román közszolgálati rádió kolozsvári szerkesztőségének koncerttermében. A Patkó Éva rendezte darabban olyan neves erdélyi magyar színészek elevenítik meg hangjukkal a szereplőket, mint a Szentgyörgyi István-díjas Senkálszky Endre vagy Bogdán Zsolt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház egyik legkiválóbb színésze.

A rádiójáték műfajának rendszerváltás utáni sanyarú helyzete miatt Erdélyben most újra kell tanulni az ábécét - mondta Zsehránszky utalva ezzel arra, hogy a rendező - aki először dolgozik rádiós produkción - a felvétel elkészítése előtt a Magyar Rádiónál készült fel a munkára.

A műfaj fellendítésén viszont segíthet az, hogy az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) további három produkció megvalósítása érdekében részt vesz a bukaresti etnikumközi kapcsolatok hivatalának újabb pályázatán. A projektet kezdeményező Zsehránszky elmondta, hogy főként a Zokogó majom című regénye alapján ismert Bálint Tibor drámáját, Az emlékezés napja címűt választották ki, de rádiójáték készülne a temesvári Anavi Ádám Kepler, valamint a Kolozsváron élő Hatházi András A hetérák tudománya című drámájából is.

Zsehránszky azonban csak mérsékelten optimista a műfaj erdélyi jövőjét illetően, ugyanis, mint mondta, az egyedi pályázatokon kívül Romániában nem biztosítanak erre a célra állandó finanszírozási keretet.

Ugyanakkor meggyőződése, hogy igény van a műfajra. Példaként említette, hogy a bukaresti rádióban rendszeresen jelentkező rádiójáték-rovatot vezeti, amelyhez több mint 30 felvételt készítettek különböző drámák részleteiből. Noha ezt a munkát nem fizették ki a színészeknek, nem volt soha fennakadás, mivel megértették az ügy fontosságát - fogalmazott Zsehránszky.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását