2024. május 5. - Györgyi

Székesfehérvári színjáték – pártlobbi a háttérben?

A Nemzeti Színház sajtó nyilvánossága előtt lezajlott, nagy port felverő igazgatóválasztása után a székesfehérvári Vörösmarty Színházban is vezetőváltásra kerülhet sor. Ahogy ilyenkor lenni szokott, politikai, gazdasági és szakmai érdekek kereszttűzében z
2008. február 11. hétfő 07:33 - Hírextra

Mi van a színfalak mögött? Pénzügyi tragikomédia vagy alaptalan vádak?

A lényeg, hogy végül a váratlanság homályából berobbanó Szurdi Miklós nyert, így egészen mostanáig ő igazgathatta a színházat. Hiába hozták ki azonban győztesnek, kemény kritikát éppúgy kapott a munkássága, mint elődje, Péterffy. Utóbbi többek közt a színház rekonstrukciójának elhúzásával vádolták, míg Szurdi „hibáiról” egész lista került szerkesztőségünk kezébe.

Eszerint pazarló, ám látványos eredményt fel nem mutató vezetés anomáliája írható Szurdi rovására. A kezünkbe került adatok szerint a színház a 4 milliárdos felújítási projekt (amiből 1 milliárdot Székesfehérvár állt, 3-at pedig központi források) előtt a színház éves támogatása 455 millió forint volt. Ezt követően ez az összeg 2006-ban 610 millióra rúgott, majd tavaly 665 millióra. A megnövekedett költségvetéshez azonban az önkormányzat további támogatásokat szavazott meg, 2005-től kezdődően összesen 100 millió forint értékben. Informátoraink szerint érthetetlen, hogy mire kellett ez a plusz apanázs a megnövekedett büdzsékeret mellett.

Továbbmenve, egyesek szerint irracionálisan magas az új épület havi villanyszámlája, ami körülbelül 2,5 millió forintra rúg. Ennyi volt az előző épület egy éves(!) villanydíja. A pazarlás oka az áramellátás hanyag megoldásában rejlik: az összes világítótest egy kapcsolóhoz van rendelve információink szerint. Ezen túlmenően a színház személygépkocsija is csak viszi a pénzt, ugyanis az évi 10-12 milliós utaztatási költségek jelentősen csökkenthetőek lennének, amennyiben nyomon lehetne követni, ki, mikor és milyen célra használja a járművet.

A gazdasági jellegű kritikák mellett szakmaiakat is megfogalmaztak a jelenlegi igazgató ellen: ezek alapján például a Csongor és Tünde debütálása csalódást keltett, sokan hagyták ott a darabot előadás közben, és a produkció pécsi vendégszereplése is elmarasztaló kritikákat váltott ki.

Dráma másik szemszögből

Idáig a kritikák. Mielőtt rátérünk a mostani választási folyamatra, még egyszer nézzük meg az érem túlsó oldalát, Szurdi Miklósék álláspontját is. A jelenlegi színházi vezetésnek ugyanis szilárd meggyőződése, hogy egy nehéz időszak után sikerült újra fejlődési pályára állítani az intézményt. Adataik szerint most 95%-os a Vörösmarty kihasználtsága, megháromszorozódott az ifjúsági nézőszám és a társulat is jobban összekovácsolódott az elmúlt öt évben.

A jelenlegi választás előtt úgy tűnik, a színház szakmai bizottsága értékelte is Szurdi munkáját, hiszen a nyílt meghallgatáson, ahol mind a nyolc pályázó elmondhatta jövőre vonatkozó terveit, első helyen végezett. Ez csak formalitás ugyan, de jelzi intézményen belüli támogatottságát.

Hogy lesz valaki színházigazgató?

A választási folyamat ugyanis többkörös: először minden aspiráns személyesen vagy postai úton be kell nyújtsa pályázati anyagát, aztán a színház szakmai bizottsága hallgatja meg a jelölteket, majd az önkormányzat kulturális bizottsága, végül pedig a két testület által meghatározott ajánlások nyomán a képviselők szavaznak. Jelenleg nyolcan pályáznak a direktori székre: Márton András, Kárpáti Norbert, Kuna Károly, Vasvári Csaba színművészek, Vas-Zoltán Iván és Csutka István, Miklós Tibor rendezők, egykori színházvezetők és Szurdi Miklós, a társulat elnöke. A januári meghallgatáson Szurdi (285) után 248 ponttal Csutka István lett a második legjobbra értékelt jelölt, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Márton András állhatott fel 125 ponttal.

Informátoraink szerint azonban a szakmai támogatás kevés lehet az üdvösséghez, hiszen végső soron a politikusok kezében van a döntés, a testület pedig igencsak megosztott. A 33 képviselő közül 16 jobb és 16 baloldali és egy MDF-es van, így szinte bármi megtörténhet még. Úgy tudjuk, hogy a kormánypárti városatyák felsőbb utasításra Szurdi mellett korteskednek, egyesek pedig tudni vélik, hogy a „felsőbb utasítást” egyenesen Szekeres Imre honvédelmi miniszter adta ki. Eddig nem sikerült elérnünk a tárcavezetőt.

Annyi azonban bizonyos, hogy a Kulturális és Turisztikai Bizottság csütörtök délelőtt egy többórás ülés keretében meghallgatta a jelölteket, és felállított a maga preferenciáit. Itt már csak hét aspiráns volt jelen, ugyanis Vas-Zoltán Iván visszavonta pályázatát. Ahogy Brájer Éva, a bizottság elnöke lapunknak elmondta: a maratoni meghallgatás után végül Szurdi Miklósnak, Csutka Istvánnak, Márton Andrásnak és Vasvári Csabának szavaztak bizalmat.

Ám a játszma még közel sem lefutott, hiszen 2003-ban is mindenféle szakmai ajánlást felrúgva hozta meg döntését a testület, így most is várható meglepetés. Függ ez attól, hogy mennyire erős a kormányzati lobbi, mennyire nyerte el a képviselők szimpátiáját a körön kívülről érkezett Szurdi, és persze, hogy szemet szúrt-e valakinek az intézmény gazdálkodásának néhány, fent részletezett anomáliája, már amennyiben valóban léteznek. A végeredményt február 14-én derül ki.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását