2024. április 18. - Andrea, Ilma

Karsai: „Tudom, ki szivárogtatta ki az őszödi beszédet!”

Exkluzív interjút adott a Hírextrának Karsai József, aki szocialista képviselő létére nemmel fog szavazni az egészségbiztosításról szóló törvényre. Beszélt az elhatározása indokairól, a hazugságról és arról ki szivárogtatta ki az őszödi beszédet.
2008. február 7. csütörtök 14:59 - Tálos Lőrinc
Mi változott december óta, hogy ezúttal szigorú nemmel szavaz az egészségbiztosítási törvénytervezet elfogadásáról?

Én azt tartom gerinces és szavahihető embernek, aki ha azt látja, hogy a munkacsoport tagjai és a szakértők félrevezették az embereket, és erről meggyőződik – az én kérdéseimre is igaztalan válaszokat adtak –, akkor azt mondja, hogy bocsánat, tévedtem! Hittem nekik, de másodjára nem fogom megszavazni! Kénytelen voltam meggyőződni a tartalmáról, miután felhívtak orvosok, hogy nézzem már meg, miről szól ez a törvény. Megláttam, hogy nem a 120 milliárd kell a költségvetésnek, hanem a mi egészségünk a biztosítónak. Ha kínpadra visznek, akkor se tévedek még egyszer! Én bemegyek hordágyon is, ha kell és akkor is nemmel fogok szavazni!



Át tudták nézni az első szavazás kezdetéig a módosító indítványokat?

Hogy tudtuk volna? Az utolsó pillanatban is hordták be a módosító javaslatokat! Tukacs István az utolsó pillanatban, a frakcióülésre hozta be és a kormány akkor változtatott rajta. Hát milyen dolog az, hogy a frakció meg se vitatja Tukacs István módosító javaslatát és az alapján belejavítanak a törvénytervezetbe?

Mik azok a pontok, amik utólag derültek ki, és miattuk mond ezúttal nemet?

Utólag derült ki, hogy ezek a módosító indítványok a menedzsmentnek semmilyen módon nem szabályozzák a működését. Például teljesen elképzelhetetlen a magánbiztosító három évig ki nem vehető 1 százaléka. Nem fognak betenni ennyi pénzt a rendszerbe, amikor tíz százalék haszonnal betehetnék a bankba! Beszéltem egy biztosító vezetőjével is, és ő elmondta: hitelt vesznek majd fel a működési költségre. Átcsoportosítják a működési költségeket erre, és az egészségbiztosításnál számolják majd el az egyéb, akár a CASCO működési költségét. Ez hallatlan! Én féltem a szegényeimet, és látom, hogy nincs nekik semmi garancia. Horn Gábor nyilatkozta, hogy mit képzelünk mi – mármint Tóth Károly és én – hogy ez nem lesz üzleti biztosító, és majd veszteséggel fognak működni? Természetes, hogy ezután elkezdtem utánajárni: tényleg ilyen mértékben üzleti alapú lesz ez a biztosítási rendszer? Hol van a garancia arra, ha egy biztosító csődbe megy? Ha októberben kifogy a pénz, akkor decemberben nem fogok meggyógyulni? Mert egy ilyen biztosító az egy cég, ami pont úgy működik, mint a többi. Ha fel kell számolni, akkor fel kell számolni, de mi lesz akkor a betegekkel? Egyértelmű az is, hogy az adatainkat ki fogják adni a biztosítóknak. Amit még a házra felvett jelzáloghitelnél is fel fogják majd használni azok. Tudni fogják a családunk adatai alapján, hogy érdemes e ránk életbiztosítást kötni, hiszen van olyan, hogy a rákra való hajlam öröklődik. Tudni fogják például, hogy cukorbeteg van a családban, ami egyértelműen örökölhető. Nem fognak velünk így biztosítást kötni. Nem akarják majd megműteni a 75 évest, mert egy műtét hatalmas költséggel jár.

Tud olyanról, hogy ülnek még önön és Farkas Imrén kívül olyanok a szocialista frakcióban, akik nem fogják megszavazni az egészségügyi törvényt?

Nem tudom Farkas úr hogyan dönt majd, mert nekem se vette fel a telefont. Igaz, nem is arra kért mentesítést, hogy meg kelljen szavazni, hanem arra, hogy egyáltalán ne kelljen szavaznia. Én nem vagyok híve ennek, hogy nem foglalunk állást egy a nemzet sorsát megfordító kérdésben. Én állást akarok foglalni, vagy igennel, vagy nemmel. Az én álláspontom végleges: nemmel fogok szavazni! Észhez lehet térni akár félúton is. Addig nem késő, amíg a gomb nincs megnyomva. Az a becsület, hogy egy szociáldemokrata értékrendet betartó ember nemmel szavaz. Ennek a tervezetnek köze nincs a szociáldemokrata értékrendhez! Én nem akarok, és nem is fogok sose melléállni annak a pártnak, amelyik 20 emberrel irányít 190 embert és közben a nyugdíjasaimat akarja meggyőzni vörös csillagos plakátokon a Kádár-rendszer borzalmairól, miközben ők akkor éltek a legjobban. Fideszes nyugdíjas is odajön hozzám, hogy „Józsikám! Szar volt, szar volt, de én akkor is jobban éltem Kádár alatt!” Egy olyan ember, aki nem is a baloldalhoz tartozik!

Azt nyilatkozta, hogy Öszöd óta jobban hazudnak. Kifejtené mit értett ez alatt?

Mondhattam volna úgy is, ha finom úr akarok lenni, hogy nem mondunk igazat. Sajnos semmi nem változott Öszöd óta. Csak egy példát mondok. Kigyűjtöttem az önkormányzatoknál hány milliót dobtak ki pályázatokra feleslegesen. El fogom mondani a Bajnai Gordonnak, hogy hogyan húzta le azt a 300 milliót, amit most letagadott. Van egy dokumentum a kezemben róla. Gyakorlatilag elköltetik velünk, önkormányzatokkal a pályázati pénzeket úgy, hogy nagyon jól tudják, úgyse fogunk nyerni. Miért nem mondják el, hogy ne költsetek el erre ennyi pénzt? Honnan tudnék egy ilyen elmaradott térségben olyan szintű embert szerezni a pályázatokra, aki tudja, mit kell melléhazudni a pályázatoknak? Az én kerékpárutam ügyében tudja mekkorát hazudtunk? Elmondtuk, hogy a kerékpárút milyen fontos, elköltöttünk rá 6-8 millió forintot, hogy szépen elutasíthassák! Aztán amikor megszavaztam az egészségügyi törvényt, odajött hozzám egy nagyon nagy főnök és azt mondta: „Józsikám! Add be a fellebbezést és megkapod a kerékpárutat!” Összeírok én egy egész csomót ilyenből, és csak egyet mondjon nekem, amikor igazat mondtunk!

Tervezi, hogy kilép az MSZP frakcióból?

Nem tervezem, hogy saját magamtól kilépjek a frakcióból. Én a tetteimmel bizonyítottam, hogy nagyon kemény szociáldemokrata vagyok. Ez a törvény az elmúlt 18 évben az egyetlen, ami ellentmond mindenfajta szociáldemokrata, vagy szocialista értékrendnek. Ha mi szembe megyünk az értékeinkkel, és azokat a neoliberálisokat képviseljük, akik vörös csillaggal kampányolnak a piszkos bolsevisták ellen, akkor nekem ott kezdődik a becsület, hogy nem állok mellé azoknak, akik üzletet akarnak csinálni az én kis magyar népem egészségéből! Azoknak, akik arra játszanak, hogy nem lehet megműteni valakit, akik arra játszanak, hogy hátha addig meghal a beteg! Én nem értek az orvosláshoz, csak azt látom, hogy ha business-re viszik ennek a népnek – aminek a legrosszabb egészségügyi mutatói vannak Európában – a dolgát az lesz, hogy nem jut pénz rá. Oda fog ülni a biztosító embere, és meg fogja mondani, hogy ez a műtét mennyibe kerülne, ha elvégeznék. Tízévnyi bevétel fél százalékáért megkapják több milliárdnak a kezelését. Ennél nagyobb üzlet a világon nincsen! Odaadni fél százalékát 10 évnyi árbevételnek, hogy a teljes menedzsmentet én állítsam ki, és én kezeljem a pénzt úgy, hogy az igazgatóság és felügyelő bizottságnak is az ötven százaléka az enyém? Nem tud nekem még egy ilyen jó üzletet mondani! Nem nekünk, a betegnek lesz ez üzlet, hanem a pénztáraknak. Miért versenyeznének, hogy a drága gyógyszert adják nekünk, amikor az többe kerül nekik?

Ha az MSZP nem képviseli a szociáldemokrata és szocialista értékeket, miért marad?

Számtalan ember - neveket nem mondok – hívott fel, hogy: „Józsikám! Maradj ott, mert ahogy Lótnak a Bibliában Isten azt mondja Szodoma és Gomorra elpusztításakor, hogy legalább egy igaz embert mutass és nem pusztítom el a várost!” Én ott vagyok baloldali embernek, és lehet szavazni erre a szociáldemokrata pártra, mert ennek a pártnak van jövője. Miért hagyjam ott, ha én szociáldemokrata vagyok? Lehet, hogy azt mondják, szembe megyek a forgalommal, de ki merem jelenteni: nem én megyek szembe a forgalommal.

Többen átléptek már a Magyarországi Szociáldemokrata Pártba az MSZP-ből. Ön tervez ilyen lépést? Akkor a baloldalon maradhatna.

Nem tervezek ilyet. Tudom mit jelent, amikor ilyen szinten kötelező erővel kell megnyomni a gombot. Sztárügyvédek hívtak fel, és elküldték az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvényt. Abban le van írva, hogy nekem, egyéni képviselőként szabad mandátumom van. Tessék nekem olyat mondani, aki az elmúlt években megtette azt, hogy a saját véleményét érvényesíti egy nagyobb dologban! Igaz, ilyen nagy dolog nem is volt tizennyolc éve. Erre elbagatellizáltuk, nem hagytuk társadalmi vitára bocsátani. Az én szememben hatalmas ember Gyurcsány Ferenc. Ha ez az ember arra használná azt a nagy agyát, amire kell, óriási dolgokat vihetne véghez. Ki kéne mennie a nép közé az elefántcsonttoronyból és nem a hülye tanácsadóira hallgatni! Azok mindig félre viszik, és bármit csinál, mindenre azt mondják neki, hogy jó. Kettőt már kirúgott, de van még tíz, akit ki kéne rúgnia! Be kéne öltöznie álruhába – mondjuk elég nagydarab ember, nehéz lenne beöltöznie – és ki kéne jönnie a népemhez! Ahhoz a tizenkétezer emberhez, aki ünnepelte. Ma már, nem merném kihívni, mert nem ünneplés lenne belőle. Én azt szeretném, hogy az én miniszterelnököm felüljön a 2-es villamosra és végigtárgyalja a néppel a végállomásig a teendőket.

Tudja, ki szivárogtatta ki az őszödi beszédet?

Tudom, de ezt nem mondom meg, csak majd idővel. Egyet higgyen el nekem: nem egyszerű, parlagi, mezei politikus volt. Az őszödi beszéd kiszivárogtatása, az én eddigi élettapasztalatom alapján azért történt, hogy megmutassa: íme, végre van valaki, aki megmondta, hogy hazudtunk és itt az ideje becsületesnek lennünk. Ezt nem az ellenzék lopta ki, ezt onnan a „körökből” szivárogtatták ki, hogy ez milyen dicsőséges dolog volt. És még most is így gondolják.

Milyen körökből?

Ezt most nem mondom meg, mert bizonyítani nem tudom. Az emberek mondják nekem, hogy ha nincs az őszödi beszéd, soha nem állnánk így. Az emberek nem tudnak e mellé állni. Ha én tudom, hogy másfél-két évig csak hazudtunk el sem indulok képviselőnek.

Jó vagy rossz szándékkal küldték szét a hangfelvételt?

Jó szándékkal. Azt hitte, hogy használ a miniszterelnöknek és a pártnak. Csak nem mérte fel a következményeit. Azt hitte, hogy ez végre egy olyan nagy ívű beszéd, amire büszkék lehetünk. Én hallom, hogy még mindig büszke rá!

Arra kérem, azt írja meg, hogy nem én vagyok a fontos. Nem kell, hogy rólam szóljon minden. Én csak egyszerű parasztgyerek vagyok, egy képviselő, aki bízik az embereiben, és akiben bíznak az emberei, és én ezért nem hagyom őket. Ha én kimegyek a szegényeim közé, akik lassan kannibálok lesznek, egymást fogják megenni, mert annyira szegények, viszik el tőlük a villany és gázórát, nem tudnak kifizetni semmit, ott fáznak és éheznek… Ha kimegyek, hogy lássam az emberek igazi életét, nyomorát ott hagyok egy darabot a szívemből! Hát el fog fogyni a szívem! Erre, egy tökéletesen rendbe rakott és nyereséges OEP-et adunk oda a maszeknak! Európa hírű professzorok hívnak fel, hogy: „Karsai úr! Én még embert nem tiszteltem úgy, mint magát, mert már sürgetnek a Horn Gábortól, hogy úgy jönnek biztosítani, hogy ha kiadok minden adatot!” Nem engedem, hogy kiadják az adataimat! Ki fog engem biztosítani, mikor vérnyomáscsökkentőket szedek? 64 éves vagyok, 50-60 éves koromig nem tudtam, csak a Kalmopyrinről, hogy mi az! Eddig nem kellett rám költeni, pedig lassan ötven éve fizetem a biztosítást. Én nem fogok hazudni erről. Most se hazudtam magának egyetlen szót se!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását