2024. május 7. - Gizella

Dunából a Parlamentbe - exkluzív portrébeszélgetés Dávid Ibolyával - I. rész

Portréinterjú sorozatunkban ezúttal Dávid Ibolyánál vendégeskedtünk. A Magyar Országgyűlés első női képviselője elmesélte, hogyan lesz egy bajai kisiparos lányából az ország egyik legnépszerűbb politikusa, beszámolt arról hogyan jutott el az örvénylő Duná
2008. február 3. vasárnap 12:18 - Pór Károly

És az a bizonyos ló mégis csak befutott…

Igen, egyszer csak Baló György bemondta a televízióban: „Megszületett a magyar Országgyűlés első női képviselője, Dávid Ibolya 36 éves, vidéki ügyvéd.” Mi meg ültünk otthon a férjemmel – mert még csak a mai értelemben vett kampánystábom sem volt abban az időben – fogtuk egymás kezét és sóhajtoztunk, mert fogalmunk sem volt arról mi lesz holnap, vagy mi lesz két hét múlva. Nem tudtuk, hogy fizetést kapok-e érte egyáltalán, hogy hányszor kell ”feljárni”. Ott volt a már említett irodám, tele voltunk OTP-kölcsönnel, és persze a legfontosabb kérdés az volt, hogy mi lesz a gyerekekkel.

Hogyan sikerült ezen átlendülni?

Képviselőségem első évét senkinek sem kívánom. Eljöttem 2-3 napra és egy éjjel háromszor-négyszer hazatelefonáltam. Volt olyan hónap, amikor a fővárosi taxizás és a telefonszámla elvitték a fizetésemet. Iszonyú érzés volt távol lenni a napokig a családomtól, míg korábban én voltam az, aki fürdeti a gyerekeket, aki kikészíti másnapra a ruháikat, felkészíti őket az óvodára, iskolára. Később a férjuram is bebizonyította, hogy ki tudja venni a részét a gyereknevelésből. Magam pedig rájöttem, hogy olyat vállaltam, amit nem hagyhatok abba, kötelességem becsülettel végigcsinálni.

Megérte?

Tény, hogy sokkal kevesebbet voltunk együtt, mint amennyit szerettem volna, de amikor a lányom júniusban summa cum laude végzett az egyetemen, akkor úgy éreztem, talán a gyerekeim értelmét, gondolkodását, küzdeni tudását is segítette az, hogy korán önállósodniuk kellett. Az egyetlen, ami miatt lelkiismeret furdalásom van az elmúlt 18 évből, az a gyerekeimmel eltöltött kevesebb idő miatt van.

A beszélgetés 2. részében az MDF elmúlt 18 évérő lesz szó. Megkérdezzük az elnök asszonytól, hogy mi lenne a párttal Dávid Ibolya nélkül, és arra is rákérdezünk, hogy nem érez-e felelősséget a minisztersége alatt történt botrányok miatt.

Dávid Ibolya (Baja, 1954. augusztus 12.) ügyvéd, politikus, az MDF elnöke.
Tanulmányai

Tóth Kálmán Gimnázium, Baja (1968-1972)
Janus Pannonius Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara (Pécs) – ügyvéd (1975-1981)

Egyetemi tanulmányai előtt bedolgozóként tevékenykedett. Diplomázása után, 1985-től a tamási ügyvédi munkaközösség tagja lett.

Politikai tevékenysége

1989-ben lépett be az MDF hőgyészi szervezetébe. 1990 és 1994 között a Tolna megyei Közgyűlés tagja, 1993 és 1997 között a párt Tolna megyei elnöke volt. 1996 óta az elnökség tagja, 1999 óta a párt elnöke.

1990-ben, 1998-ban és 2002-ben egyéni választókerületéből, 1994-ben és 2006-ban pártja országos listájáról jutott be az Országgyűlésbe. 1992 és 1994 között az ügyrendi bizottság elnöke, 1995 és 1998 között pedig az MDF frakcióvezető-helyettese volt.

Az Orbán és Medgyessy-kormány idején

Orbán Viktor kormányában igazságügy-miniszterként ő volt az egyetlen MDF-es, illetve női miniszter. 2002-ben az Országgyűlés alelnökévé, illetve pártja frakcióvezető-helyettesévé is megválasztották. 2004-ben az európai parlamenti választásokon az MDF-lista vezetője volt, megszerzett mandátumát azonban átengedte képviselőtársának.

2006-2007

Pártja mindkét nagy párttól távolságtartó politikával próbált eredményes lenni. A párt átlépte az 5%-os parlamenti küszöböt és ezzel 1994 óta képes volt egyedül bekerülni az Országgyűlésbe. Központi eleme volt a kampányuknak, hogy sem Gyurcsány Ferencet, sem Orbán Viktort nem segítik kormányra. Ez a két forduló között főleg utóbbi irányában mutatkozott meg, amikor elutasította a Fidesz közeledését (Bod Péter Ákos miniszterelnök-jelöltsége stb.). Ennek hatására a baloldali szavazótáborban nőtt, a jobboldali szavazótáborban viszont csökkent népszerűsége. Dávid Ibolya a párt országos listájáról jutott be az Országgyűlésbe. 2007. március 11-én az MDF kongresszusa ötödször választotta pártelnöknek.

Forrás: www.wikipedia.hu

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását