2024. május 7. - Gizella

Feszültség a fővárosi szocik között

Az MSZP fővárosi frakciója a héten elmarasztalta Hunvald Györgyöt és Gy. Németh Erzsébetet, amiért egy decemberi szavazásnál a frakcióutasítás ellenére sem szavaztak meg egy javaslatot a Fővárosi Közgyűlés előtt. Ennek kapcsán felkerestük Hunvald Györgyöt
2008. február 1. péntek 15:19 - Pór Károly

Nagyon csalódott?

Hunvald György - Névjegy
Személyi adatok:
szül. Budapest, 1965 július 07.
nős, három fiúgyermek

Tanulmányok:
1984-1989 Gödöllői Agrártudományi Egyetem, Mezőgazdaságtudományi Kar, okleveles agrármérnök
1992-1993 középfokú vámügyintézői tanfolyam
1992-1994 Mg. Külkereskedelmi másoddiploma

Munkahelyek:
1989-1990 GATE Trópusi és Szubtrópusi Mg. Tanszék, tanszéki mérnök
1992. Ausztrália Melbourne, Aurica pty. ltd., műszakvezető
1992-1998 vállalkozó, ügyvezető igazgató
1998-2002 VII. ker. Önkormányzat, alpolgármester
2002-től VII. ker. Önkormányzat, polgármester 2006.05.16. - 2006.09.30. országgyűlési képviselő

Társadalmi munka:
1993-tól az MSZP Erzsébetvárosi Szervezetének tagja.
1995-től folyamatosan tagja az MSZP kerületi elnökségének.
1998-tól az MSZP kerületi elnöke.
1998-tól kongresszusi küldött.
Azért vagyok ebben a pártban 1993 óta, mert mindig mindenről lehetett beszélni, mindig elmondhattam a véleményemet. Most ez nem érvényesült, nem tartom baloldalinak azt, ami történt. Azt mondták, hogy felszólalásommal követtem el etikai vétséget, mert aggitáltam társaimat a másként szavazásra, de ezt nem fogadom el, mert a felszólalás képviselői jogom. A büntetést befizetem, mert a frakciószabályzatot valóban megsértettem. Remélem, a jövőben jobban meg lesz vitatva egy-egy kérdés, és nem kerül ilyen helyzetbe egyetlen képviselő sem.

Most éppen zajlik a közgyűlés, milyen a hangulat?

A hangulat normális, nem okozott feszültséget a döntés.

Az egészségügyi reform szavazása kapcsán is úgy tűnt, hogy az MSZP-n belül bizonyos kérdések esetében ráerőltetik a párt akaratát azokra, akik különvéleményen vannak. Ezt hogyan látja?

Az Országgyűlés szerintem egy jó példa arra, hogy elmondhatják véleményüket a képviselők, vagyis az egészségügyi reform kapcsán is bárki hangot adhatott különvéleményének. Persze más dolog a szavazás kérdése, főleg a Fővárosi Közgyűlésben, ahol az egyfős többség miatt minden egyes szavazatnak nagy súlya van. Ezért kell a vitatott kérdéseket részletesen megtárgyalni. Nálam a kerületben, ha valamelyik frakciótagom nem ért egyet egy döntéssel, akkor addig tárgyaljuk, amíg egyikünk meg nem győzi a másikat, és csak ezt követően kerülhet szavazásra a sor. Nem ahhoz szoktam hozzá, hogy valamiről fél órát beszélgetünk, majd azután szavazunk róla.

Hogyan értékeli Steiner Pálnak azt a nyilatkozatát, hogy ezentúl rendszeresen áttekintik a szavazási fegyelmet?

Ebben nincs semmi kivetnivaló, ezt frakcióvezetőként megteheti. Mindenkinek vállalnia kell viszont azt, amit mond, és ahogy szavaz. Én mindig így cselekedtem, és a véleményem mellett ezután is ki fogok állni.

Lehet ebből az esetből következtetéseket levonni a frakción belüli állapotokról?

Nincsenek feloldhatatlan ellentétek.

Azért ennek némiképp ellentmond az MTI-nek adott nyilatkozata, miszerint ne akarja olyan személy kioktatni, aki korábban a politikai ellenfél sorai között ült.

Több személyről van szó, de ezt belül akarom tartani.

Akkor ezek szerint van mit belül tartani?

Igen, persze, de ez nem csak nálunk van így.

Hogyan látja a 2008-as fővárosi költségvetés kérdését? Vannak komoly nézeteltérések ennek kapcsán a frakcióban?

A költségvetés egy olyan kérdés, amit a várost vezető koalíciónak mindig meg kell szavazni, és ez idén is így lesz. A költségvetés kapcsán az a probléma, hogy nagyon behatárolt a mozgástér, nem mindenkinek sikerül beleraknia azt, amit szeretne.

A volt főpolgármester-helyettes, Atkári János a nekünk adott interjújában éles kritikával illette a 2008-as költségvetési koncepciót, mondván, hogy abban például együtt szerepelnek a Főgáz privatizációjából remélt bevételek, illetve a Főgáz részvények tulajdonlásából származó osztalék- és hozambevételek is.

Ebben a költségvetési évben nem hiszem, hogy már végigfuthat a Főgáz privatizációja, de a költségvetés végleges főszámait még nem láttam, ezért erről nem is tudok beszélni. Azt tudom, hogy az iparűzési adóból származó bevétel nagyobb lesz a vártnál, és ez kicsit könnyít a helyzeten, de még így is csepp a tengerben.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását