2024. április 25. - Márk

Megállapodás született

Az erzsébetvárosi védendő épületek feltárása és a rehabilitációs irány kijelölése érdekében együttműködésről állapodott meg a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) és a VII. kerület önkormányzata; a részletekről a két intézmény vezetője számolt be csütö
2007. december 13. csütörtök 18:03 - Hírextra

Hunvald György VII. kerületi polgármester elmondta, hogy első lépésként a Károly körút-Király utca-Csányi utca-Klauzál utca-Dohány utca által határolt műemléki jelentőségű területen, amely egyben az Andrássy út világörökségi terület védőzónája, az örökségvédelmi hivatallal együtt áttekintik az épületállományt. A területre pedig február 1-től négy hónapos változtatási tilalmat javasol.

A régi zsidó negyedet magában foglaló területről készülő épületjegyzéknek a polgármester közlése szerint nem lesz minden eleme védett, de egy "viselkedési normagyűjtemény" gondoskodik majd arról, hogy a védett területen álló házak beruházóit ne érje meglepetés. A terület 226 épülete között 88 egyedi műemléki védettségű és 10 helyileg védett ház található jelenleg.

A moratórium lejárta után az addigra elkészülő és engedélyezett szabályozási terv fog garanciát nyújtani az építészeti örökség megtartására - tette hozzá Hunvald György.

Mezős Tamás, a KÖH elnöke elmondta: elsődleges az utcakép megőrzése. Az utcahálózat, a telekosztás, a telkek beépítési módja, az egyes épületek értéksora az irányadó a védelem mélységében, és figyelemmel kell lenni az épületszerkezetek állapotára is. A négy hónapos moratórium alatt kiválasztható lesz az a mintaterület is, amely példáját adhatja a megújulásnak és a műemléki értékek megóvásának.

"A jövőben nem fordulhat elő, hogy az utca képe megváltozzon" - szögezte le Mezős Tamás, hozzáfűzve, hogy az új értékvédelmi stratégia megvalósulását a remények szerint 16 új KÖH-alkalmazott is segíti majd.

Mezős Tamás a konkrétumok között említette még a beépítési sűrűség csökkentését, a szintterületi mutatók változtatását és a területen elhelyezhető funkciók feltárását.

Hangsúlyozta, hogy a koncepció kidolgozásakor nemcsak a Belső-Erzsébetváros épületeit, hanem Budapest teljes "historikus" városképét, a Dunától a Hungária körútig, a körvasútig vizsgálják majd.
"Példaértékű folyamat indulhat, melynek során az örökségvédelem és az önkormányzat érdekei is a műemlékállomány megmaradását szolgálják" - fogalmazott.

Hunvald György a források előteremtésének nehézségeiről elmondta: uniós pénz a magántulajdonban lévő házak rehabilitációjára nem vehető igénybe, a főleg nyugdíjas tulajdonosok nem tudják előteremteni az ehhez szükséges összeget, a beruházókat pedig az áfatörvény módosításának hiánya riasztja el.

Az épületek rehabilitációjához, a források biztosításához elengedhetetlen a törvényi szabályozás - vélekedett a polgármester, és reményét fejezte ki, hogy e területen "nem lesz mindig ilyen áldatlan állapot".

Megjegyezte: információjuk szerint nem lehetetlen a vonatkozó adótörvények januári kedvező változtatása, a visszatérítés mértékét ugyanakkor várhatóan egyedileg döntik majd el.

Hunvald György hozzátette: a KÖH-hel kidolgozott menetrend alapján szeretnék majd kezdeményezni, hogy Belső-Erzsébetváros ne csak a világörökségi terület védőzónája legyen, hanem mint annak idején is szó volt róla, fölkerüljön a világörökségi listára.

A két vezető egyetértett abban, hogy a koncepció kidolgozásában nem, annak társadalmi vitára bocsátásakor azonban figyelembe veszik majd a civil szervezetek véleményét.

A KÖH elnöke jelezte, hogy a közeljövőben több más kerület - többek között a IX., a VI., a VIII., az V., valamint a XIV. kerület - vezetőjével is hasonló együttműködést kezdeményez.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását