2024. március 29. - Auguszta

Kulturális vita

Hosszas vita, többször is megszakított tárgyalás után, Horváth Csaba főpolgármester-helyettes javaslatára a Fővárosi Közgyűlés kulturális bizottsága csütörtök este decemberre napolta el annak eldöntését, hogy három színház élére pályázatot írjanak-e ki, v
2007. november 23. péntek 10:39 - Hírextra

A kht.-ként működő Madách Színház, Új Színház és a Mikroszkóp Színpad igazgatójának megbízatása januárban lejár. Horváth Csaba a Főpolgármesteri Kabinet döntésére hivatkozva azt javasolta a kinevezésre jogosult bizottságnak, hogy pályázatokat írjanak ki.

Kormánypárti és ellenzéki képviselők egyaránt furcsállották, hogy miközben néhány hónapja két másik színház igazgatóját pályázat nélkül hosszabbították meg, most pályázat kiírását szorgalmazza a városvezetés. A főpolgármester-helyettes ezt részben azzal indokolta, hogy a formálódó színházi törvény pályázatot javasol a teátrumoknál. Mint mondta, a Főpolgármesteri Kabinet erre való tekintettel döntött a pályázat kiírása mellett.

Bőhm András (SZDSZ) bizottsági elnök elvi és erkölcsi okból is aggályosnak tartotta, hogy néhány hónap után eltérő módon rendezzék három színház igazgatását. Hangsúlyozva, hogy alapvetően pályázatpárti, hiányolta az érdemi indokolásokat, azt, hogy milyen új elvárások vannak az igazgatókkal szemben. Élesen bírálta a városvezetést, annak eljárását.

Gy. Németh Erzsébet (MSZP) alelnök is annak a véleményének adott hangot, hogy "a városvezetésnek illene egyenlő mértékkel mérnie" az ilyen ügyekben. Emlékeztetett arra, hogy májusban az új közműigazgatókat sem pályázattal választották ki.

Csomós Miklós (Fidesz) alelnök is az egyenlő mértéket hiányolta, s hangsúlyozta, elfogadhatatlannak tartja a városvezetésnek ezt a "hűbérúri, feudális jellegű eljárását".

A bizottság ugyancsak hosszas vita után közgyűlési tárgyalásra alkalmasnak találta a főváros színházi koncepcióját. A vitában a képviselők mellett csak a Trafó és a Thália Színház igazgatója kért szót. Mindketten a finanszírozással és a privatizációval összefüggő kérdéseket feszegették.

A koncepció egyik újdonsága, hogy a több mint tíz éve kht.-ként működő három színház esetében lehetővé tennék "a magán működtetésbe adást". A 14 színház fenntartására fordított évi 5 milliárd forint körüli összegből 100 millió forintot egy színházi alap létrehozására fordítanának. A szakma véleményének tolmácsolására létrejönne a Budapesti Színházi Tanács. Az anyag szerint a kulturális tárcától átvennék a Játékszínt és a Budapesti Kamaraszínházat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását