2024. március 29. - Auguszta

Mangalicakolbász, dudaszóval körítve

Kolbásztöltő vetélkedő, bográcsfoglalás, kóstoló, főzőverseny, népzenei aláfestéssel - mindez csupán ízelítő a február 8-10. között a Vajdahunyadvárban rendezendő I. Budapesti Mangalicafesztivál programjából.
2008. január 30. szerda 17:21 - Hírextra

A mangalicatermelők standjai mellett sok kézműves kínálja majd portékáját és lehet majd venni sajtot, mézet, házi lekvárt, pálinkát és bort is.

A szórakoztató programok közül kiemelkedik az utolsó élő dudás kanász, Pál István nagy érdeklődéssel várt produkciója - tudta meg az MTI munkatársa a fesztivál szerdán délelőtt tartott sajtótájékoztatóján.

A hajdan elfeledett, de mostanában reneszánszát élő mangalicatermelésnek ma már országos egyesülete is van, amelynek elnöke, Tóth Péter és a jelen lévő újságírók között némi polémia alakult ki arról, mennyire egészséges a mangalicahús és zsír fogyasztása.

A csirke és az olívaolaj dicsőítését éljük, de mindez marketing csupán vagy tényleg tudományosan bizonyított, hogy ezek az élelmiszerek egészségesebbek, mint a mangalicából készültek? - ehhez hasonló kérdések merültek fel a vitában.

A mangalicahús zsírosabb, mint a hagyományos sertésé, de finomabb is, ami nem elhanyagolandó szempont. A hagyományos sertéshús ugyanakkor tele van vízzel. Bár olcsónak számít ma már a disznóhús, de nem húst veszünk valójában ennyiért, hanem vizet - hangzott el a tájékoztatón.

A hagyományos disznózsírral való otthoni sütés-főzés ma már itthon sem divat, ugyanakkor az összes bolti húskészítmény - például a töltelékáruk nagy része - tetemes mennyiségű sertészsírt tartalmaz, tehát a fogyasztás nem csökkent annyival, mint hinnénk.

Az MTI munkatársának kérdésére - mennyibe kerül a mangalicahús és hol lehet kapni - az egyesület elnöke (aki maga is termelő) elmondta, hogy tőkehús formájában nagyon ritkán lehet venni mangalicahúst, inkább feldolgozott formában lehet rábukkanni.

Egyébként 4000 forint körül lenne kilója a tőkehúsnak. Az megesik, hogy vidéken, háznál hozzá lehet jutni mangalica tőkehúshoz is.

Olyan drága ugyanis e sertésfajta termelése, hogy inkább feldolgozva nyereséges az értékesítés. A megtermelt húsmennyiség jelentős része külföldön talál gazdára és ott is dolgozzák fel - többnyire Spanyolországtól Japánig.

A Városligetben, a Vajdahunyadvár környékén megrendezendő fesztiválra ingyenes lesz a belépés.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását