2024. április 19. - Emma

Indul a rendezvénysorozat

A holland-flamand kortárs képzőművészet, komoly- és könnyűzene, építészet, formatervezés, színház, tánc, irodalom és film mutatkozik be február közepétől Budapesten, a LOW Fesztivál keretében - tájékoztatták a szervezők hétfőn az MTI-t.
2008. január 7. hétfő 15:14 - Hírextra

A március 12-ig tartó programsorozat neve a Németalföld angol elnevezésére (Low Countries) utal. A fesztivál célja a holland-flamand kortárs művészet bemutatása, a művészeti együttműködés szorosabbra fűzése, támogatása.

Az MTI-hez eljuttatott ismertető szerint a táncművészeti és színházi programok között szerepel Anouk van Dijk kortárstánc-előadása; Peter Greenaway és Saskia Boddeke zenés színdarabja Rembrandt életéről; a Hotel Modern rendezésében készült, Auschwitz borzalmait bemutató Camp (Tábor); a Le Bal Moderne interaktív táncszínháza.

Az irodalmi rendezvények közül a holland és flamand írók vitaestjeit említették meg a szervezők.
A komolyzene rajongói az Amszterdami Barokk Zenekar előadását élvezhetik majd, fellép a XV-XVI. századi többszólamú zene különleges hangzásvilágát képviselő Capilla Flamenca, az ASKO kortárs zenei együttes és a magyar UMZE is, akik Louis Andriessen szerzeményeit játsszák majd - olvasható az összegzésben.

A közlés szerint a fesztiválra dzsesszegyüttesek is érkeznek, itt lesz egyebek mellett Amszterdam egyik legavantgárdabb, virtuóz improvizációiról híres zenekara, a Tetzepi.

A szervezők tájékoztatása szerint a Kiscelli Múzeumban Utopia Transfer címmel Aernout Mik, Atelier van Lieshout, Bik van der Pol, Falke Pisano, valamint Krijn de Koning műveit tekinthetik meg az érdeklődők. Az Ernst Múzeumban a kortárs flamand képzőművészet "fenegyerekének" tartott Wim Delvoye provokatív, groteszk alkotásaival találkozhatnak a látogatók.

A LOW Fesztiválon a harmadosztálybeli focimeccseket megörökítő Hans van der Meer és a családi fényképalbumok sokatmondó, bensőséges képeit gyűjtő Bertien van Manen fotókiállítása is látható lesz.

A közleményből kiderül az is, hogy háromnapos design fesztivált rendeznek neves holland formatervezők részvételével.

A szervezők szerint a könnyűzenei kínálat is bőséges, többek között az A38 hajón tartanak különböző zenei stílusú koncerteket.

A LOW Fesztivál keretében holland-flamand filmeket is vetítenek az Örökmozgó Filmmúzeumban, az Urániában és a Merlin színházban. A mozirajongók 13 játékfilmet és 6 dokumentumfilmet láthatnak, egyebek mellett Jos Stelling Duska című, Oscar-díjra jelölt alkotását, Peter Brosens és Jessica Woodworth Khadak című filmjét, Koen Mortier provokatív Ex-drummer című alkotását, valamint Alex van Warmerdam, Nanouk Leopold munkáit.

A szervezők közlése szerint a rendezvénysorozat egyik legösszetettebb programja a My City Amsterdam kerékpározás jegyében tartandó háromnapos rendezvénye, amelynek keretében fotókiállítás és utcaszínház is lesz, emellett közlekedéssel és dugómegoldással kapcsolatos előadásokon is részt vehetnek az érdeklődők.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását