2024. március 29. - Auguszta

Indiában elismert a magyar kultúra

Indiában a magyar kultúra ismert és elismert, s a folyamatos, magas szintű kulturális jelenlét erősíti a két ország politikai és gazdasági kapcsolatait - mondta az évet értékelve Lázár Imre, a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ igazgatója az
2007. december 20. csütörtök 16:00 - Hírextra

Az intézetnek több kiemelkedő sikerű rendezvénye volt idén, köztük a Roma Fesztivál, a Magyar Kulturális Fesztivál Mumbaiban (Bombay), a Kodály Zoltán emlékére rendezett háromhónapos fesztivál, s a két festőművész, Sass Brunner Erzsébet és leánya, Brunner Erzsébet Álmok Itáliában című kiállítása.

A legnagyobb visszhangot kiváltó rendezvények között volt a Magyar felfedezők és utazók Indiában című kiállítás és szeminárium, amelyet a Magyar Földrajzi Múzeummal közösen rendeztek. Ebből az alkalomból könyv is megjelent 51 magyar utazó, tudós és művész munkásságát ismertetve.
A központ Delhin kívül is megjelenik magyar kulturális programokkal, idén összesen tíz városban: Kolkatában (Calcutta) például filmbemutató és Kodály-koncert, Mumbaiban (Bombay) magyar kulturális fesztivál, Goán filmfesztivál, Dehradunban népzenei koncert volt.

Regionális rendezvényekkel megjelentek Pakisztánban is, így Lahorban és Iszlámábádban rendeztek Kodály-koncerteket és kiállításokat.

Lázár Imre elmondta, hogy nagyon jó együttműködést alakítottak ki programjaik megvalósításához számos nagytekintélyű helyi intézménnyel és ott működő külföldi intézettel.

A delhi magyar központ tagja az Európai Unió Kulturális Intézetei Szövetségének (EUNIC), így részt vett az EU Kulturális Fesztiválján és az EU Filmfesztiválján. Idén közös rendezvényeket szervezett az észt, a finn, a lengyel, az olasz, az osztrák és a francia intézettel.

Jövőre lesz 30 éves a delhi magyar kulturális központ, valamint 2008 a kultúrák közötti párbeszéd éve - ezek jegyében szervezik a programokat.

Január-februárban "Magyar Masala" - Fókuszban a Magyar Kultúra címmel Delhiben és másik négy nagyvárosban lesz kortárs magyar képzőművészeti kiállítás, fotótárlat, dzsesszkoncert, filmhét és ebből az alkalomból magyar költészeti antológia jelenik meg hindi nyelven.

A Reneszánsz Év keretében pedig Mátyás király emlékkiállítást és zenei koncerteket szerveznek - tette hozzá Lázár Imre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását