2024. április 19. - Emma

Ez aztán a cirkusz

Tizenegy ország csaknem száz artistája vesz részt a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, amelyet január 24. és 28. között, immár a hetedik alkalommal rendeznek meg.
2008. január 22. kedd 15:35 - Hírextra

A legtöbben a volt Szovjetunió utódállamaiból, Oroszországból, Ukrajnából és Fehéroroszországból érkeznek Budapestre, de fellép kenyai, német, olasz és svájci művész, továbbá kínai, kanadai, amerikai és nem utolsó sorban magyar is.

Amikor a cirkusz igazgatósága összeállította a fesztivál részletes programját, nagy gondot fordított arra, hogy a közönség által kedvelt két fő cirkuszi stílus képviselői egyaránt helyet kapjanak a műsorban. Így a "klasszikus" cirkuszvilágot képviselők, akiknek műsorára az jellemző, hogy a felkonferálás után következnek a produkciók, illetve azok is, akiket "látványcirkusznak" nevez a szakma, mert műsoruk leginkább egy show-ra hasonlít. Ide sorolják a különböző alternatív produkciókat is - mondta a keddi sajtótájékoztatón Pósfai Zoltán, a Fővárosi Nagycirkusz sajtószóvivője.

Az öt nap során két különböző, úgynevezett A és B műsorban láthatók a produkciók, majd ünnepélyes gálaműsor keretében hirdetik ki január 28-án, hétfőn az eredményeket és adják át a díjakat. Hiszen míg a közönség szórakozik, addig a fellépőket szakmai zsűri pontozza. Értékelik többek között a művészek megjelenését, kosztümét, a zeneválasztást, a világítást, és a produkció szakmai színvonalat is.

A fesztiválon több díjat osztanak, a szakmai és szponzori elismerés mellett idén először sajtódíjat is adnak át.

Az első Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivált 1996-ban tartották. A kétévente megrendezett esemény iránt egyre nagyobb az érdeklődés. Míg 2000-ben kilencezer néző látta, addig 2006-ban több mint 13 ezren voltak kíváncsiak a produkciókra, idén pedig már elővételben elkelt minden jegy az előadásokra.

Aki erről most lemaradt, az se búsuljon, mert február másodikától Fesztivál Plusz címmel látható néhány díjazott attrakciója más artistaprodukciók, bohócok, idomított állatok (róka, galamb, sas, kacsa, cica) műsorával együtt a Fővárosi Nagycirkuszban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását