2024. április 25. - Márk

Palesztin rapperek a fesztiválon

Akár a világhír felé is repítheti a DAM palesztin rapzenekart az a film, amelyet az idei Sundance független filmfesztiválon mutattak be. A Hip-hop parittya (Slingshot hip-hop) című film, Jackie Salloum ciszjordániai származású rendezőnő alkotása az izrael
2008. január 22. kedd 10:52 - Hírextra

A dokumentumfilm bemutatja Mahmúd Salabi rappert, az Arapeját női duót, és a Palestine Rapperz együttest, amely bár vallja az 1948 óta változatlan palesztin álláspontot, mégis bizonyos fokig pozitív üzenetet közvetít a fiatalok felé azáltal, hogy az erőszak helyett a szavak haragját hirdeti.

A palesztin rapperek, bár még nem vezetik az izraeli toplistákat, máris szereztek híveket a zsidó közösségben is, elsősorban a baloldali érzelműek körében. Így vált híressé a térségben a DAM, amelynek legnagyobb sikerének címe: Ki a terrorista? Salloum először klipet akart készíteni a dalból, de aztán egy egész dokumentumfilm kerekedett ki belőle, bemutatva politizálódásukat a 2000 szeptemberében kezdődött második palesztin felkelés (intifáda) révén. Természetesen ők sem egységesek: vannak, akiknek nem tetszik a rapperek nemzetközileg elfogadott öltözködési stílusa, mások pedig ellenzik, hogy a nők színpadra lépjenek.

Az is kiderül a filmből, hogy e művészeknek rengeteg akadállyal kell szembenézniük: a súlyos szegénységgel, a nehezen áthatolható kulturális határokkal, a földi határoknál való végtelen sorállásokkal. A DAM-nak öt évbe telt, amíg lemezhez jutottak, mindez csak növeli frusztrációjukat, amely aztán dalaikban is lecsapódik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását