2024. április 19. - Emma

Kilenc évvel fiatalít a testmozgás

A rendszeres testmozgást végzők biológiailag kilenc évvel fiatalabbak - mutatták ki nemrég londoni kutatók. Kutatásuk eredménye szerint kilenc évvel fiatalabbak azok, akik minden héten összesen három órán át intenzíven megmozgatják a testüket, mint azok,
2008. január 29. kedd 19:10 - Hírextra

A közepes testmozgás heti egy-másfél órán át - a kutatók szerint - négy év előnyt jelent.

"Nem elég körbesétálni a háztömböt. Olyan fokú testmozgásra van szükség, amelytől rendesen megizzad az ember" - hangsúlyozta Tim Spector, a kutatás vezetője.

A londoni King's College szakemberei csaknem 2500 ikerpárt vizsgáltak meg, az alanyok DNS-ét elemezték. Korábban már bebizonyosodott, hogy az emberi élet hosszát az úgynevezett telomer-"sapkák" hossza is meghatározza, amelyek a kromoszómák végein találhatók. Minden sejtosztódáskor a telomerek megrövidülnek, amíg annyira kurták lesznek, hogy a sejt már nem osztódhat, és elhal.

A vizsgálat során kiderült, hogy a rendszeres testmozgást végzők telomerei hosszabbak.

A tudósok egyelőre nem tudják, hogy mi a pontos összefüggés a testmozgás és az öregedési folyamat lassítása között, de arra gyanakszanak, hogy a testmozgás védelmet ad az úgynevezett oxidatív stressz ellen, amely a szabadgyökök sejtkárosító - és öregedést is gyorsító - elszaporodását idézi elő.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Don Caló
2008. január 30. 08:00
MMR, Lendva, "Forrásvadász" (Az InforMed-en is ez, korábban)

Ez a hírextrás lap változat reggel 06,40-kor még nem látszott a guglinak! ;-) Most már igen. Akkor egy Google to fund ide is...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását