Kilenc évvel fiatalít a testmozgás

A rendszeres testmozgást végzők biológiailag kilenc évvel fiatalabbak - mutatták ki nemrég londoni kutatók. Kutatásuk eredménye szerint kilenc évvel fiatalabbak azok, akik minden héten összesen három órán át intenzíven megmozgatják a testüket, mint azok,

A közepes testmozgás heti egy-másfél órán át - a kutatók szerint - négy év előnyt jelent.

"Nem elég körbesétálni a háztömböt. Olyan fokú testmozgásra van szükség, amelytől rendesen megizzad az ember" - hangsúlyozta Tim Spector, a kutatás vezetője.

A londoni King's College szakemberei csaknem 2500 ikerpárt vizsgáltak meg, az alanyok DNS-ét elemezték. Korábban már bebizonyosodott, hogy az emberi élet hosszát az úgynevezett telomer-"sapkák" hossza is meghatározza, amelyek a kromoszómák végein találhatók. Minden sejtosztódáskor a telomerek megrövidülnek, amíg annyira kurták lesznek, hogy a sejt már nem osztódhat, és elhal.

A vizsgálat során kiderült, hogy a rendszeres testmozgást végzők telomerei hosszabbak.

A tudósok egyelőre nem tudják, hogy mi a pontos összefüggés a testmozgás és az öregedési folyamat lassítása között, de arra gyanakszanak, hogy a testmozgás védelmet ad az úgynevezett oxidatív stressz ellen, amely a szabadgyökök sejtkárosító - és öregedést is gyorsító - elszaporodását idézi elő.

Forrás: MTI