2024. április 26. - Ervin

Program az egészségért

A következő esztendőkben évi 150 millió forintot fordít a hódmezővásárhelyi önkormányzat a lakosság népegészségügyi mutatóinak javítására, egészségmegőrzésre, megelőzésre az Egészséges Vásárhely Program keretében, melyet csütörtökön fogadott el egyhangúla
2008. január 24. csütörtök 12:52 - Hírextra

A program hosszú távú célja, hogy javuljon a vásárhelyi lakosság egészségben eltöltött életéveinek száma és ezáltal életminősége, valamint, hogy fiatal felnőttkorra, a közösség lehető legszélesebb körében alakuljon ki egészségtudatos magatartás - mondta Lázár János polgármester.

A lakosságot életkori és statisztikai sajátosságok alapján négy fő csoportra osztották, s számukra külön akcióprogramokat határoztak meg - közölte a politikus.

A szervezett oktatásban részt vevő gyermekek számára folytatódik a mindennapos testnevelésprogram, kiemelten foglalkoznak a túlsúlyos fiatalok problémáival, a komplex iskolaérettségi vizsgálatot egészségügyi szűréssel egészítik ki, a propagálják a nem kötelező védőoltásokat, az iskolai órarendbe beépítik az egészségtan tantárgyat, valamint tudatformáló, felvilágosító rendezvényeket szerveznek.

Az aktív korú lakosságnak egészségfejlesztő programokat, szív-érrendszeri, és anyagcsere-betegségekkel kapcsolatos szűrést szerveznek, a nők méhnyak- és emlőrákszűrésen, a férfiak prosztata-, szájüreg-, gége-, vastagbél- és végbéldaganatok megelőzésével kapcsolatos vizsgálatokon vehetnek részt.

A közszférában dolgozóknak évente kampányszerű szűrővizsgálatokat szerveznek, a tavaly indult, dohányzásról történő leszoktató-programot pedig kiterjesztik a teljes lakosságra. Ingyenes sport- és egészségnapot és mentálhigiénés szűréseket szerveznek. A nyugdíjasok körében pedig, a szűrővizsgálatok mellett, pszichoszociális és egészségállapot-felméréseket végeznek - számolt be a program részleteiről a polgármester.

A kórházi struktúra 2007-es átalakítását követően - amikor a hódmezővásárhelyi kórház aktív ágyainak jelentős részét elvesztette - bizonytalanná vált az intézmény sorsa. A kórház új profilt keres magának, a programnak köszönhetően a régió prevenciós centrumává válhat - hangsúlyozta Lázár János.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását