2024. április 19. - Emma

Hamarosan Matuzsálem korú emberek lesznek

Genetikai módosítással és megfelelő táplálékkal olasz tudósoknak olyan hosszúra sikerült nyújtaniuk bizonyos mikroorganizmusok életét, ami emberi életkorban a nyolc évszázadnak felelne meg.
2008. január 15. kedd 21:55 - Hírextra
Valter Longo, a Kaliforniai Egyetem genetikusa és kutatócsoportja a közönséges élesztőgombával végzett kísérleteket. A gombafélék közé tartozó egysejtűeket azonban nem kelt tészta készítésére használták, hanem a "halhatatlanság" titkait kutatták segítségükkel.

Mint arról a PloS Genetics című folyóiratban beszámolnak, sikerült a gomba RAS2 és SCH9 nevű, öregedésért felelős génjeit "kikapcsolniuk".

"Leraktuk az alapjait az egészséges élet átprogramozásának" - Mondja Longo, aki jelenleg egy ecuadori törzset tanulmányoz, amelynek tagjai nagy számban hordozói a két "hosszúéletgén" mutációjának.

Az öregedés titkai a világ számos laboratóriumának adnak munkát. Longo - aki eredetileg dzsesszt tanulni ment az Egyesült Államokba - 15 éve foglalkozik ezzel a témával.

Az élesztő egyszerű mikroorganizmus, de mégis számos olyan gén is megtalálható benne, amely az emberben is. A kutatók ezért szívesen használják, s ennek számos gyógyszer és más felfedezés köszönhető.

Az olasz tudós a genetikailag módosított gombát speciális "fogyókúrára" fogta: kalóriamentes környezetben - mint az már magasabb rendű élőlények, így egerek esetében is bebizonyosodott - élettartamuk tovább növelhető. Az eredmény: a mikroorganizmus élettartama megtízszereződött. Ez kissé olyan, mintha az ember egészségben érné meg nyolcszázadik születésnapját.

Most tapasztalatait felhasználva a csoport igyekszik kiterjeszteni felfedezését kísérleti egerekre is - és ezzel egy időben az ecuadori népcsoportot vizsgálja, amely hordozója a mutáns génnek, azaz tagjai elméletileg az átlagembernél hosszabb életre számíthatnak. Ha a kísérletek sikerrel járnak, úgy megnyílhat a lehetőség az emberi élet meghosszabbítása előtt úgy, hogy az öregség nyűgei mégsem hosszabbodnának meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását