2023. június 3. - Klotild

A lelki egészség közös ügy

A lelki egészség kérdése, a lakosság mentálhigiénés állapota kiemelt téma az Európai Unióban. Nemcsak orvosi, szocializációs, erkölcsi, hanem gazdasági problémaként is kezelik a szakemberek, mondta Kurimay Tamás a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) vándo
2008. január 22. kedd 18:00 - Hírextra

A szakorvos hozzátette: az EU-ban a befejezett öngyilkosságok száma napjainkban magasabb, mint a halálos közlekedési balesetek száma.

A Magyar Pszichiátriai Társaság vezetői a január 24-26 között Sopronban tartandó XIV. vándorkonferencia legfontosabb témáit ismertették a sajtóval. A genetikától a közösségi pszichiátriáig sokféle területet érintenek az előadások. Szó lesz a 2008-ban várható szakmai kihívásokról, az ellátásból "eltűnt" betegekről, valamint az elmúlt időszakban nagy nyilvánosságot kapott agresszióról, illetve a jelenség hátteréről.

A mentális egészséghez, annak megőrzéséhez, az ártalmak kiküszöböléséhez szükség van az etikai határok pontos ismeretére - hangsúlyozta a tájékoztatón Németh Attila, az MPT elnöke megjegyezve, hogy napjainkban hiányoznak vagy homályba vesznek a biztos igazodási pontok, kapaszkodók.

Ezért is várnak sokat a szakemberek attól, hogy az EU olyan programokat dolgoz ki - az összes tagország szakmai vezetőivel, a döntéshozókkal közösen -, amelyek támpontokat adhatnak a fiatalok lelki egészségének megóvására, az időskori elbizonytalanodás, a depresszió megszüntetésére, a munkahelyi mentálhigiéné ügyének felkarolására. Azt remélik, hogy a társadalom tagjai közösen lépnek fel a pszichiátriai betegek megbélyegzése ellen társadalmi visszailleszkedésük érdekében.

A hazai szakmai társaság képviselői - a civil szervezetek támogatásával -, élen kívánnak járni az említett feladatok végzésében - hangzott el a tájékoztatón.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását