2024. április 26. - Ervin

Mennyit kell mozogni?

A brit kormány "félrevezető" ajánlásai nyomán britek tömegei hiszik azt, hogy a mérsékelt testmozgás ugyanolyan mértékben védi az egészséget, mint az intenzív edzés - állítják brit kutatók. Az Exeteri és a Brunel Egyetem tudósai a Preventive Medicine (Meg
2007. október 10. szerda 16:42 - Hírextra

Az általuk megkérdezett ezerkétszáz emberből a férfiak fele és a nők háromnegyede gondolta úgy, hogy a mérsékelt tesmozgás a legjobb módja az egészségmegőrzésnek.

A brit kormány ajánlása napi 30 perc mérsékelt testmozgást ír elő a hét öt napján. A brit Közegészségügyi Szolgálat, az NHS szerint "egy tempós séta, egy kis kertészkedés, vagy néhány hossz a közeli úszómedencében" javíthat az ember egészségi állapotán.

A kutatók szerint azonban ez az állítás félrevezető, és valójában intenzívebb mozgásra kéne ösztönözni az embereket. "Nagyon aggasztónak találjuk, hogy a felnőttek egy jelentős része azt hiszi, egy kis séta, vagy kertészkedés fitté teszi őket" - mondta Gary O'Donovan doktor, a kutatás vezetője. "A sétának vannak előnyei, de a kocogás, a futás és más tevékenység az, amely a maximális védelmet nyújtja a betegségekkel szemben" - tette hozzá.

Más szakértők megjegyezték: az emberek nagy része még a mérsékelt testmozgásról szóló ajánlásokat sem fogadja meg.

Az ajánlás megfogalmazását azonban megnehezíti, hogy időről-időre egymásnak ellentmondó kutatási eredmények jelennek meg: egy nyáron kiadott brit tanulmány például a séta esetében is egészségmegőrző hatásról beszélt, míg egy másik anyag heti háromszor húsz perc intenzív mozgást tartott szükségesnek.

A hivatalos ajánlásnak emellett figyelembe kell vennie, hogy a különböző korcsoportoknál a testmozgás során más és más a biztonságosnak tartott pulzus, így nem javasolhat olyasmit, ami például az idősek számára már káros.

Mivel az emberek döntő többsége nem méri a pulzusát, és nem mindenki akar foglalkozni az ideális szívritmus kiszámításával, a mérsékelt mozgásról szóló ajánlás az, amely a testmozgás mindenki számára biztonságos mértékét írja elő.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását