2024. május 12. - Pongrác

Győrbe került a Vasilescu-gyűjtemény

A nemzetközi hírű Vasilescu-gyűjteményt Győr város tulajdonába adta a Vasilescu Alapítvány kuratóriuma. A XX. századi modern magyar festészet termésének legjavát tartalmazó kollekció helyének véglegesítéséről Demján Sándor üzletember, a kuratórium elnöke
2008. január 23. szerda 07:37 - Hírextra

Az ünnepség előtti sajtótájékoztatón Demján Sándor emlékezett meg a 2006-ban elhunyt műgyűjtőről, hangsúlyozva: Vasilescu János nagyszerű ember volt, aki Romániában született, Magyarországon élt és a magyar kultúrát támogatta. A műgyűjtés volt egyetlen szenvedélye, gyűjteménye egy mai árverésen többmilliárd forintot érne - hangoztatta a kuratórium elnöke.

Demján Sándor rámutatott arra: a műgyűjtő azt szerette volna, hogy halála után a kollekció egyben maradjon, mert úgy gondolta, ez az érték a magyar nemzetet illeti.

A gyűjtemény elhelyezéséről az alapítvány 2004-ben pályázatot írt ki a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen. A pályázatot Győr nyerte el. A képzőművészeti alkotásokból az állandó kiállítás 2006 nyarán nyílt meg Győrött, a volt zsinagógában. A városban lévő anyagot most további értékekkel gyarapította a kuratórium, s a végleges adományozással a teljes kollekciót átadta Győrnek.

A gyűjtemény szellemi magvát Ország Lili művei alkotják. Képei mellett megtalálhatók egyebek között Anna Margit, Bálint Endre, Korniss Dezső, Martyn Ferenc, Deim Pál, továbbá Kondor Béla, Vilt Tibor és Schaár Erzsébet alkotásai. A XX. század eleji magyar avantgárd törekvéseket Kassák Lajos, Uitz Béla, Moholy-Nagy László, Bortnyik Sándor grafikai alkotásai képviselik a példátlan értékű gyűjteményben.

Demján Sándor felhívta a győrieket arra, hogy legyenek büszkék a felbecsülhetetlen értékre, majd annak a reményének adott hangot: lesznek magyar műgyűjtők, tehetős emberek, akik fontosnak tartják a nemzeti kultúra megőrzését, fenntartását az elkövetkezendő 15 évben, amikor "Magyarország Európa legszegényebb és leggyengébb láncszeme lesz".

A nemzeti identitást hordozó kultúra felkarolásában a nemzeti tőkének rendkívül fontos a szerepe, mert az államnak, az önkormányzatoknak nem lesz e célra elég forrása - vélekedett Demján Sándor.
A megállapodás ünnepélyes aláírását követően Borkai Zsolt, a város fideszes polgármestere emlékérmet adományozott Demján Sándornak és Bálint Péter kuratóriumi titkárnak.

A magyar kultúra napján tartott ünnepségen az önkormányzat díjat adományozott a város kulturális életében kiemelkedő teljesítményt nyújtó művészeknek, szakembereknek. Györgyfi József, a Győri Nemzeti Színház operatársulatának magánénekese és Horváth Gizella, a Győri Balett alapító tagja Győr Művészetéért Díjban részesült. Szegediné Hozzay Katalin, a Kovács Margit Általános Művelődési Központ igazgatója Győr Közművelődéséért Díjat kapott.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását