2024. április 24. - György

Értékmentő szenvedély

Száz év után újra magyar magángyűjtemények kincseiből nyílik kiállítás a budapesti Iparművészeti Múzeumban, a tárlat január 22-től látogatható - tájékoztatta az intézmény sajtóreferense szerdán az MTI-t.
2008. január 16. szerda 12:55 - Hírextra

Miklós Léna közölte: az Értékmentő szenvedély - Műtárgyak magyar magángyűjteményekből című tárlaton 65 mai gyűjtő csaknem 600 műtárgyát tekintheti meg a nagyközönség. A hazai műgyűjtők által felajánlott csaknem 2000 alkotásból a múzeum szakemberei választották ki a műkincseket.

A sajtóreferens utalt arra: Radisics Jenő, az Iparművészeti Múzeum legendás igazgatója száz évvel ezelőtt, 1907-ben kérte fel a budapesti "amateur" gyűjtőket egy közös kiállításra.

Akkor az Üllői úti palota földszintjén a hatalmas üvegcsarnok zsúfolásig megtelt magángyűjteményekből válogatott európai és keleti műtárgyakkal. Nemcsak a nagynevű arisztokrata és nemesi családok otthonából érkeztek szőnyegek, ezüstneműk, porcelánok és különféle dísztárgyak, hanem a gyarapodó főváros immár műgyűjtővé vált polgárainak, vagyis a kereskedőknek, vállalkozóknak, bankároknak, orvosoknak, ügyvédeknek, professzoroknak és literátoroknak a gyűjteményeiből is.

Miklós Léna rámutatott arra, hogy ma a műgyűjtés ismét virágkorát éli Magyarországon, az Iparművészeti Múzeum így visszatérhet a magángyűjtőkkel való szoros együttműködéshez.

Tájékoztatása szerint a Radisics Jenő által támogatott egykori Műbarátok körének mintájára már meg is alakult az Iparművészeti Múzeumot segítő baráti kör. A legendás "amateur" kiállítás centenáriuma pedig alkalmat adott arra, hogy bemutassák a jelenkori magángyűjteményeket.

A mostani tárlaton kézműves munkáktól a 19. századi iparművészeten és a 20. századi formatervezésen keresztül a dekoratív kortárs művészetig "kiváló műkincseket" tekinthet meg a közönség. Emellett faragványokat, szobrokat, érmeket, grafikákat is bemutatnak.

A műkincsek között látható limoges-i zománccal díszített 13. századi körmeneti kereszt, gótikus faragvány, 500 éves zenélő asztronómiai óra, rokokó misekehely, usaki török szőnyeg, holicsi fajansz edény, herendi és Zsolnay-porcelán, buddhista házi oltár, japán dísztőr, ortodox fémikon, 17. századi brüsszeli falikárpit, szecessziós plasztika, art déco ülőgarnitúra, valamint több kortárs alkotás a modern ékszerektől a 13 ezer 500 darab kristályosított Swarovski-elemmel díszített tehénszoborig.

Az április 20-ig megtekinthető kiállítás nem teljes művészettörténeti áttekintésre törekszik, hanem a kialakult főbb gyűjtési területek bemutatására: ezek lehetnek bizonyos korszakra vonatkozó kollekciók (középkor, szecesszió-art déco), de főként különféle szakterületek, mívességek, mesterségek, anyagok vagy a tárgyak funkciója szerinti gyűjtések.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását