2024. május 14. - Bonifác

Könyv Győrről

Az 1844-ben Győrnek adományozott, első magyar nyelvű pecsétről és a használatához hozzájáruló kiváltságlevélről jelent meg kötet, amelyet a magyar kultúra napja alkalmából rendezett Győri ünnepségen kedden mutatnak be az érdeklődőknek - közölte Bana Józse
2008. január 22. kedd 07:15 - Hírextra

A szakember elmondta: a város tanácsa kérte V. Ferdinánd uralkodót a korábbi, latin nyelvű körpecsét megváltoztatására, mivel 1844-ben Pozsonyban beiktatták a magyar nyelv kötelező használatát. Az uralkodó eleget tett a város kérésének, megerősítette a korábbi kiváltságokat és bőrhártyára készült, latin nyelvű kiváltságlevelet bocsátott ki, amelyet függő pecséttel is ellátott.

Ez megjelenésében sokban hasonlít Mária Terézia 1743-as, Győrt szabad királyi várossá nyilvánító okleveléhez. A pecsét azonban a korábbi bonyolult címerábrázolás helyett jóval egyszerűbb küllemű. A város 1844-es címerét használták egészen 1948-ig - tette hozzá Bana József.

A kötet színes fotókon mutatja be a latin nyelvű oklevelet, emellett tartalmazza a teljes szöveg magyar nyelvű fordítását is. A szerkesztő Csáky Imre honvéd alezredes, címertörténész írta az ismertető tanulmányát és a részletes címerleírás is az ő nevéhez fűződik. A fotókat Szabó Béla készítette.
A függő pecséttel ellátott latin nyelvű oklevél eredetijét a győri levéltár őrzi, s a közgyűjtemény egyik legértékesebb kincseként tartják számon - hangsúlyozta az igazgató.

A bársonykötésű díszkiadás ezer számozott példányban jelent meg. A győri önkormányzat 500 példány megvásárlásával támogatta a vállalkozást.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását