2024. május 7. - Gizella

Megszűnik a Magyar Gárda?

A Fővárosi Főügyészség hétfőn kezdeményezte a bíróságnál a Magyar Gárda feloszlatását. Az ügyről megkérdeztük az ügyészség, egy ügyvéd, a Gárda vezetőjének Vona Gábornak és a Roma Polgárjogi Alapítvány igazgatójának, Setét Jenőnek a véleményét.
2007. december 19. szerda 12:00 - Pór Károly

Ön szerint a tatárszentgyörgyihez hasonló megmozdulások vezethetnek bármilyen eredményre?

Valahol el kell kezdeni. A magyarság egy befogadó nép, aki tisztességesen akar élni, az tud boldogulni Magyarországon, ez nem etnikai kérdés. A jelenlegi rendszer konzerválja a cigányság azon hozzáállását, hogy jelentős részük törvényen kívül él, nem éri el őket a közbiztonság, az államigazgatás, az oktatás.



Ön ezzel a az áldozat okolását követi el. Nem lehet figyelmen kívül hagyni egy közösség megítélésekor annak kulturális sajátosságait, és szociális helyzetét.

Magyarországon vagyunk, a törvényeket mindenkinek be kell tartania függetlenül a szociális helyzetétől, és ezután lehet beszélni arról, hogy változtassunk a cigányok helyzetén.

De ha egy közösség ellen tüntetést szerveznek, akkor az gyűlöletet kelt, és nem alkalmas semmilyen változás elindítására. Ugyanez igaz szerintem a szegregáció eszközére, mely szintén megjelent a médiában a Gárda kapcsán.

Teljes szegregációról mi soha nem beszéltünk, csak az oktatás kapcsán látnánk szükségét.

Ezt az oktatásban hogyan gondolják?

Szerintem minden gyereknek joga van ahhoz, hogy képességeinek megfelelően biztonságos környezetben tanuljon, és ezért a szegregáció lehet az eszköze a konfliktusok elkerülésének. Jelenleg ugyanis sok helyen a cigány közösség nincs felkészülve arra, hogy integrált oktatásban vegyen részt.

Vagy éppen az oktatás, és maga az egész magyar társadalom nincs felkészülve arra, hogy a roma közösséggel, annak kulturális sajátosságaival együtt tudjon élni?

Érdekes, amit mond, lehet, hogy van benne igazság…

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását