2024. április 25. - Márk

A Magyar Gárda visszaélt

A Magyar Gárda visszaélt az egyesülési joggal és intézményes kereteket kívánt teremteni alkotmányellenes nézetek terjesztéséhez; a Fővárosi Főügyészség ezért kezdeményezte feloszlatását. Erről Kovács Tamás legfőbb ügyész beszélt hétfőn az Országgyűlésben
2007. december 17. hétfő 18:42 - Hírextra

A látszólag törvényes célokra létrehozott egyesület tényleges tevékenysége megmutatta, hogy valójában - visszaélve az egyesülési joggal - intézményesített kereteket kívántak teremteni olyan tevékenységhez, alkotmányellenes nézetek terjesztéséhez, amely mások jogainak és szabadságának sérelmével jár - indokolta a legfőbb ügyész, hogy miért kérte a nap folyamán a Fővárosi Főügyészség a Magyar Gárda feloszlatását a Fővárosi Bíróságtól.

Hozzátette: a december 9-én a gárda olyan állomáshoz érkezett, ami "a demokratikus jogállamisággal összeegyeztethetetlen". A Pest megyei Tatárszentgyörgyön szervezett rendezvényen elhangzott beszédek, a rendezvény külsőségei összességében alkalmasak voltak arra, hogy a roma közösség tagjaival szemben negatív érzelmeket, a közösség tagjaiban félelmet váltsanak ki, és társadalmi feszültséget keltsenek - mondta.

Az ügyészség szerint az egyesület tevékenysége sért több nemzetközi egyezményt, az alkotmányt, az egyesülési törvényt, a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvényt, és nincs összhangban az Alkotmánybíróság határozataival.

Kovács Tamás emlékeztetett rá, hogy október 4-én ügyészi felszólalással éltek a szervezet alapszabályának módosításával kapcsolatban, ezt az egyesület teljesítette, de akkor még nem folytatott tényleges tevékenységet.

Gusztos Péter (SZDSZ) azt tudakolta, milyen indokkal kérte a Fővárosi Főügyészség a Magyar Gárda feloszlatását a bíróságtól.

A kormánypárti politikus szerint egy félkatonai jellegű szervezetről van szó, amely a civil szervezeti formát politikai álcaként ölti csak magára. Úgy vélte, a gárda tevékenysége önmagában megalapozza a szervezet feloszlatásának kezdeményezését.

Gusztos Péter azt mondta: nincs szükség az egyesülési jog korlátozására. A hatályos jog alapján is fel lehet lépni az ilyen szervezetekkel szemben - fűzte hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását