2024. május 7. - Gizella

Nem meneteltek Kerepesen

Tatárszentgyörgy után az ország Kerepes nevétől volt hangos. A Magyar Gárda vasárnapi szereplését követően egy rendezvényt biztosított volna itt péntek este. Azonban akár a tiltakozó nyilatkozatoknak, akár bármi másnak köszönhetően végül elálltak ettől. H
2007. december 16. vasárnap 13:01 - Pálfi Rita
Első körben azt is állíthatnánk a péntek este Kerepesen tartott demonstrációról, hogy nagyobb volt a füstje, mint a lángja. A Magyar Gárda - bár tagjai jelen voltak - egységesen nem vett részt a kezelhetetlen gyerek problémájáról szóló rendezvényen, sőt a romákkal szolidaritást vállalók relatíve többségben voltak.

Meseszép, mondhatnánk. Nincs és nem is volt rasszizmus. Sajnos az első körös megállapítások nem mindig állják meg a helyüket. A tűznek nemcsak lángja van, de parazsa is marad, ráadásul az izzik a legtovább. A médiában megjelenő beszámolók elfelejtik ugyanis azt a körülbelül 5-600 embert, akik közül sokan péntek éjjel virrasztottak, családjukat és egymást féltve a Gárda fenyegető rémétől. És ilyen szempontból lényegtelen, hogy a gárdisták szervezetten voltak jelen, vagy sem. Az árnyékuk ott járt.

Iskola a tűréshatáron?

Mi először az iskolához mentünk, ahonnan érkezésünk után pár perccel elindultak a focipályához azok az emberek, akik szolidaritásukat kívánt kifejezni a Gárda fenyegetésével szemben a helyi roma közösség felé. Lent ekkor már mentek a politikai nyilatkozatok, a Franka kontra Léderer vita. Magát demonstrációt a Hősök emlékművénél tartották (innen indult el a fáklyás menet a beszédek után), a közönség kvázi ketté lett választva: demonstrálókra és szolidaritókra. Ez utóbbi táborban feltűnt Mohácsi Viktória Európai Parlamenti képviselő, valamint Béki Gabriella és Gulyás József országgyűlési képviselők. Mindhárman az SZDSZ színeiben. Érdekes volt a hangulat az „ellentüntető” táborban. Úgy éreztem, hogy kevesen tudják, hogy most mit is kéne tenni, a szimpla jelenléten felül: álltak és beszélgettek, az ismerősök üdvözölték egymást. A jelenlévő jogvédők és romák közül hallottam olyan hangokat, akik azt mondták, hogy Tatárszentgyörgy ennél sokkal durvább volt. Péntek este a két tábor között állt, majd járkált és beszélgetett Franka Tibor, Kerepes polgármestere.



Az ő szerepe elég ellentmondásos, hiszen délután még verbálisan leteremtette a demonstrációra érkezőket, este már mosolyogva, kedvesen beszélgetett a helyszínen tartózkodó képviselőkkel. Települése nehéz helyzetben van, nagy a szegénység, a munkanélküliség és ez nem kizárólag roma probléma. Említi, hogy gyűjtöttek lisztet, lemondó keserű mosolyt látok a cigányok arcán ezzel párhuzamosan. Franka Tibor volt az, aki idén kijelentette, hogy október 23-án (sőt gondolom az év más napján sem) sem Havas Szófia, sem Horn Gyula nem teheti be a lábát a helységbe. Igaz ez utóbbi, akkor már kórházban feküdt, az előbbinek meg esze ágában sem volt oda menni. Ehhez képest kisebb ellenállásba ütközött a Gárda, de azért tárt karral sem várták őket. Illetve igen, csak nem kitártakkal, hanem széttártakkal. Viszont, mint megtudtam ebbe az is közrejátszhatott, hogy az egyik helyi lakos is Gárda tag. Sőt, a helyiek azt is rebesgették, hogy az iskolai viselkedés problémák elleni felvonulást eredetileg december 7-ére tervezték, és csak a Gárda vasárnapi szereplése (más elfoglaltsága) miatt halasztották el péntekre. Persze ez egy teljesen rasszizmustól mentes megmozdulás esetében nem jelent semmit, ugye.

Bizonyára nem ez az egyetlen pontja Magyarországnak, ahol nőtt a szegénység, és az amúgy is elesett rétegek még lejjebb csúsztak. Valószínűleg van olyan hely is, ahol még rosszabb a helyzet. Kerepes, ahogy Tatárszentgyörgy is, az a bizonyos állatorvosi ló lehetne.

Lufi vagy időzített bomba?

Az utólagos híradások arról árulkodtak, hogy felfújták az ügyet, a kerepesit, meg a Magyar Gárda tevékenységét is. Elmentem a helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjéhez, jobban mondva elkísértem az ajándékosztó SZDSZ Új Generációsokat. Egyszerre más megvilágításba került az este. Néztem az esti virrasztáshoz tüzet rakókat, aztán a tűz körül állók elszánt arcát. Láttam olyan férfit, aki az ásójára támaszkodva állt, hogyha arra kerülne sor megtudja védeni a családját. És persze hallottam az önkormányzat vezetőjének hálás szavait, hogy mennyire sokat jelentett nekik az, hogy a nagypolitika résztvevői közül páran eljöttek a faluba. Demonstrálni, hogy nemcsak a Gárda van Magyarországon, és hogy nem ez a többség.

Lehet azt mondani, hogy ez semmiség, hogy a Gárda-ügyet felfújta a média, illetve a jelenleg kormányzó pártok. Az elmúlt pár felvonulás egy létező problémára válasz. Csakhogy elfogadhatatlan válasz. Nem megoldás a nehéz helyzetben lévő kisebbségek kirekesztése és megbélyegzése. Egyrészt emberi oldalról is vérlázító, másrészt nem előremutató, hanem visszafelé, a múltba halad. És ha mindez nem lenne elég, az amúgy is létező feszültségeket erősíti fel. A társadalom meglévő sztereotípiáit erősíti, növeli a cigányok elleni rossz beidegződéseket. Ezzel párhuzamosan a roma kisebbségben is elkeseredést, kitaszítottság érzetét kelti. Pedig a gondok megoldásához nekik is el kell indulniuk egy úton. Masírozó gárdisták árnyékában ez az út nehezebben járható.





Azoknak a politikusoknak, aki felszólaltak a Magyar Gárda ellen, nemcsak a rasszizmus elítélése a feladatuk, hanem Magyarország a rendszerváltás óta csak egyre mélyülő válságára kell válaszokat keresniük és megtenni a szükséges lépéseket. Ameddig ez elmarad csak tűzoltás a településeken szolidarítani.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását