2024. április 19. - Emma

Hiller sajnálja Méhes lemondását

Sajnálkozását fejezte ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter szombaton amiatt, hogy a közelmúltban lemondott posztjáról Méhes Márton, a Pécs Európa fővárosa projekt művészeti igazgatója.
2007. december 1. szombat 21:16 - Hírextra

A miniszter szombaton Berlinben magyar újságírók előtt aggodalmának adott hangot a pécsi önkormányzati vezetők közötti viták és személyes konfliktusok miatt, hangoztatva, hogy ezek a viták sehova nem vezetnek, s jelentősen késleltethetik Pécs felkészülését a 2010-es európai projektre. A város a németországi Essennel, valamint a törökországi Isztambullal együtt nyerte el az Európa Fővárosa 2010-ben címet.

Hiller István határozottan kiállt Méhes Márton mellett, akit egy évvel ezelőtt miniszterként ő javasolt a művészeti igazgatói tisztségre, s Pécs város önkormányzatának közgyűlése ezt követően nevezte ki őt. Méhes Márton azonban - mint azt szombaton az MTI-nek megerősítette - hatásköri viták, s döntési jogkörének korlátozása és tevékenységének akadályozása miatt a közelmúltban lemondott.

A miniszter az újságírókat tájékoztatva elmondta, hogy a vonatkozó uniós jogszabályok következtében nem áll módjában Pécs helyi felkészülésének befolyásolása. Ugyanakkor nyomatékosan hangsúlyozta, hogy nem egy város, hanem egy ország projektjéről van szó, s reményét fejezte ki, hogy a város 2010-re a jelenlegi problémák ellenére mégis csak jó programmal áll elő.

Ugyanakkor figyelmeztetett: 2017-ig újabb magyar város nem fogja elnyerni ezt a címet, Pécs város vezetőinek egyebek között ezt kell jól megérteniük. Ehhez azonban az szükséges, hogy elkerüljék a belső személyi és presztízsvitákat, s kizárólag a felkészülésre összpontosítsanak. Minden elvesztegetett hét, illetve hónap négyszeresen elvesztegetett időnek számít - tette hozzá.

Az uniós jogszabályoknak megfelelően a felkészüléssel kapcsolatos minden döntés a kulturális fővárosnak jelölt város jogkörébe tartozik, a kormány csupán tanácsadói, javaslattevő hatáskörrel rendelkezik. Mindennek alapján a kulturális minisztérium sem tudja befolyásolni a felkészülést - jelentette ki Hiller István, utalva arra is, hogy a projektért felelős személyek körében az elmúlt időszakban bekövetkezett fluktuációt is rendkívül rossznak tartja.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Méhes Mártont rendkívül felkészült és tehetséges szakembernek tekinti, akit mindenképp "a magyar kulturális diplomácia közelében" kíván tartani.

"Hajlandóak vagyunk minden területen együttműködni Péccsel, de az önkormányzat helyett nem dönthetünk" - jelentette ki egyebek között a miniszter.

Egyéb kérdésekről szólva Hiller István elmondta, hogy a másfél évig tartó németországi magyar kulturális évad mostani sikeres lezárását követően a kormány jövőre nem tervez újabb kulturális évadot. A jövő év a 2009-es New York-i és washingtoni évadra történő felkészülés jegyében zajlik majd - hangsúlyozta a miniszter.

Hiller István közölte, hogy a magyarországi fesztiválokat, illetve a külföldi magyar kulturális évadokat rendező iroda, a Hungarofest élére Rubovszky Ritát hívta meg, aki január 1-től tölti be a posztot.
A miniszter ugyanakkor az irodát további feladatokkal is megbízta, bizonyos minisztériumi feladatokat is az intézetre ruházván át.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását